Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

85 évvel ezelőtt mutatták be a Drakulát Lugosival

Szerző: Lukács Kata, supernaturalmovies.blog.hu – 2016-02-15 15:40:14

1931-ben, bemutatták az első Drakula filmet. Ez a régi film több szempontból is igen érdekes. Nekünk magyaroknak, pedig filmtörténeti szempontból lényeges, mivel ha jobban belegondolunk, nem tudunk olyan színész mondani, akinek akkora kultusza lenne, mint Blaskó Béla Ferenc Dezsőnek, ismertebb nevén Lugosi Bélának. Aki Drakula az alakításával, maga az alfája és ómegája a Hollywoodban meghonosodott vámpír képnek.

Hirdetés 

Hirdetés 

A korhangulat is nagyon kedvezett ennek a filmnek. A vesztes világháború után, letargia lengte be Németországot. Erre az emberek a spiritizmusban próbálták meglelni, a vigasztalást. Így a filmiparba is begyűrűzött ez a „túlvilági halott lények az élőket piszkálják”- érezés, amely a Nosferatuban csúcsosodott ki.

Az 1920-as évek végén egyre több nagy stúdió érdeklődött a Drakula sztori után, ’27-től szinte megszakítás nélkül Lugosy Béla játszotta a főszerepet. Az Amerikában élő Béla megkapta a szerepet, persze lehet, hogy az volt a fő érv, hogy Lugosi heti 500 dollárért már elvállalta a szerepet. Lugosinál jobb Drakulát keresve sem találhattak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Bélánk további karrierjét csak ez az egyetlen szerep határozta meg.

Ez a film volt az első hangos horror film, ami sajnos furcsa ízt adott az alkotásnak. Mivel az elejétől eltekintve semmi zene nincs benne, hogy ne zavarják össze az embereket azzal, hogy sehol sincs zenelejátszó eszköz, vagy egy ótvaros szimfonikus zenekar, de mégis szól a zene! 1998-ban a VHS kiadáshoz pedig, a csendességet orvosolandó, felkérték Philip Glass zeneszerzőt, hogy megkésve, de készítsen hozzá zenét. Zenével, sokkal jobb alkotás kerekedik ki az egészből. Sok dologról eltereli a figyelmet és a mai néző számára sem annyira zavaró, mint az a hatalmas csend, ami akkor van Drakula ceruzalámpával megvilágított szemeivel, megbabonáz valakit.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó