Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

85 éves John Williams

Szerző: Lukács Kata, delmagyar.hu – 2017-02-08 11:02:56

Ma 85 éves John Williams, minden idők egyik legsikeresebb filmzeneszerzője, aki száznál több film kísérőzenéjét komponálta.Williams öt Oscar-díjából hármat (A Cápa, 1975; E.T. - A földönkívüli, 1982; Schindler listája, 1993) Spielberg-filmekért kapott.

Hirdetés 

 

Hirdetés 

Dobos apja a CBS rádió műsoraiban és egy dzsesszegyüttesben is játszott. Kiskorától vett zongoraórákat, s arról álmodozott, hogy koncertzongorista lesz. Első szerzeménye tizenkilenc évesen egy szonáta volt.

Hangszerelést és zeneszerzést tanult. A koreai háború idején, 1951-ben behívták a légierőhöz, ahol három évig teljesített szolgálatot. Leszerelése után visszatért New Yorkba, beiratkozott a híres Juilliard School zongora tanszakára, a zeneszerzésre összpontosított Hollywoodba utazott, a filmstúdiókban zongoristaként, majd hangszerelőként foglalkoztatták. Először a Peter Gunn televíziós sorozat zenéjében működött közre, majd a Van, aki forrón szereti, A legénylakás, a Ne bántsátok a feketerigót! című klasszikusok következtek.

Első filmzenéjét 1959-ben a Daddy-O című filmhez komponálta, Oscar-díjra először 1967-ben jelölték a Valley of the Dolls című dráma zenéjéért, majd 1971-ben első aranyszobrát is átvehette a Hegedűs a háztetőn zenéjének adaptációjáért.

A közönség elsősorban Steven Spielberg és George Lucas filmjeiből ismeri a nevét. Barátsága Spielberggel a Sugarlandi hajtóvadászat forgatásán kezdődött, a rendező azóta is rendre őt kéri fel, hogy komponáljon zenét filmjeihez. Williams öt Oscar-díjából hármat (A Cápa, 1975; E.T. - A földönkívüli, 1982; Schindler listája, 1993) Spielberg-filmekért kapott, és ötven Oscar jelöléséből tizenötször Spielberg-moziért hirdették ki a nevét. A rendező olyan alkotásaihoz írt kísérőzenét, mint az Indiana Jones- és a Jurassic Park-trilógia, a Ryan közlegény megmentése, a Kapj el, ha tudsz, vagy a Lincoln. Ő komponálta a filmzenét George Lucas mind a hat Csillagok háborúja filmjéhez és a 2015-ben bemutatott hetedik részhez is, ötödik Oscar-díját az első rész zenéjéért kapta 1977-ben.

A 20. század legnagyobb hollywoodi zeneszerzője megdöbbentő vallomást tett a Mirrornak adott interjújában, melyben felfedte, hogy hiába is szerezte ő a Csillagok háborúja mind a hét epizódjának a zenéjét, a mai napig nem látta a Star Wars-filmeket.

Nem néztem meg egyik epizódot sem, ez a nagy igazság. Amikor elkészülök egy-egy film zenéjével, amellyel addig heteken át együtt éltem és finomítottam, mígnem végül rögzítettük, utána egyszerűen csak kimegyek a stúdióból és fellélegzem, mondván végre készen van, majd pedig elengedem. Onnantól kezdve nem foglalkozom vele és nem is vágyom elmenni moziba megtekinteni az adott filmet, hogy halljam a zenéimet. Ezt lehet, hogy sokan furcsának találják, de nagyon-nagyon ritkán hallgatom meg a saját munkáimat.

– ismerte be a 85 éves mester

Emellett még számtalan kasszasiker muzsikáját jegyzi, ilyen az első három Harry Potter-film, a Superman, a Hét év Tibetben, és az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok megnyitójának dallamát.

2009-ben megkapta a legmagasabb amerikai művészeti díjnak számító National Medal of Arts-ot. Tavaly az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját is átvehette, a gálán Steven Spielberg mondta a köszöntő beszédet.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó