Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

82 évesen is ragyog Sophia Loren

Szerző: Lukács Kata, szeretlekmagyarorszag.hu/blikk.hu – 2016-09-20 10:42:31

1934-ben, született Sophia Loren az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja, egyike azon kevés filmcsillagoknak, akik a közönség mellett kollégáik körében is igen népszerűek. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, a családanya és a háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, a nevével fémjelzett szemüvegek pedig Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta ő a női elegancia egyik megtestesítője.

Hirdetés 

Hirdetés 

Mivel édesanyja benne látta szebb jövőjük kulcsát, benevezte Nápoly egyik szépségversenyére, amire ő maga varrta meg lánya ruháját egy függönyből. A siker nem maradt el, a mindössze 15 éves Sophia második helyezett lett. Egy évvel később az egész család Rómába költözött, ahol iskola helyett fotózásokra és forgatásokra kellett járnia a fiatal szépségnek.

A sors ezután véletlenül hozta össze Carlo Pontival, az akkor 40 éves producerrel. A férfi próbafelvételre hívta, de a végeredmény senkinek sem tetszett. Sophiát (meglepő módon) túl magasnak találták, alakját és mozgását is kritizálták. A nős Ponti azonban beleszeretett, és bár kapcsolatuk nem teljesedhetett ki, azért segített a lánynak. Az ő javaslatára vette fel az elegánsabb Sophia Loren nevet, amivel elindulhatott a nemzetközi hírnév felé. Immár új művésznevén kapta első filmszerepét az 1953-as Aidában, de az igazi népszerűséget a Nápoly aranya hozta meg számára, ahol egy temperamentumos pizzaárusnőt formált meg.

A sikert fokozni tudta a következő évben a Kenyér, szerelem, és... című vígjátékkal, amelybe Gina Lollobrigida túlzott gázsikövetelései miatt szerződtették.

Az olasz sikerek hatására Ponti úgy gondolta, hogy elérkezett az idő Hollywood meghódítására is.

A hollywoodi produkciók ellenére Sophia végül egy olasz filmmel vált igazán világhírű, elismert színésznővé. 1960-banaz Egy asszony meg a lánya anya szerepével. Sophia csodálatos alakítást nyújtott: saját bevallása szerint háborús évei összes fájdalmas élményét beleadta a szerepbe, és kicsit saját anyját, Romildát is játszotta.Játékáért két évvel később elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját.

A Házasság olasz módra (1964) főszerepe újra az Oscar közelébe hozta.

Az 1990-es években az életművéért kapott Oscar-díj keltette érdeklődést követően előbb Robert Altman csábította vissza a kamerák elé (Divatdiktátorok, 1994), majd Jack Lemmon és Walter Matthau partnereként a tőle megszokott dél-olaszos temperamentummal komédiázott a Még zöldebb a szomszéd nője (1997) című vígjátékban.

A magyar média 2004-ben különösen sokat foglalkozott vele abból az alkalomból, hogy nagyobbik fia, Carlo Budapesten házasodott: Mészáros Andrea hegedűművésznőt vette feleségül, Szent István-bazilikában esküdött pár közös kislánya 2012-ben Beatrice Lara Ponti, fiuk, Vittorio 2007-ben született.

Loren nagyon jó nagymama, egy interjúban elmondta: kizárólag unokái kedvéért vállalta, hogy a Verdák mesefilm második részében Mama Topolino figurájának kölcsönözze a hangját.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó