Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

81 éves Jerry Lee Lewis - Killer

Szerző: Lukács Kata, 24.hu/ wikipedia.org – 2016-09-29 11:53:44

1935-ben, Jerry Lee Lewis amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró és zeneszerző. Beceneve a "Killer" (Gyilkos), melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki, azért is ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta.

Hirdetés 

Hirdetés 

1986-ban elsőként került be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, olyan rocklegendák mellett, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley.

Szülei jelzálogot vettek fel a farmjukra, hogy fiuknak zongorát tudjanak venni.

Órákat töltött el azzal, hogy a Haney's Big House nevű feketék által látogatott ferriday-i bár mögött elbújva hallgatta az akkor 18 éves B. B. King játékát. Saját stílusát olyan fekete művészek után alakította ki, akik képtelenek voltak fehér közönségnek játszani, összegyúrta a rhythm and bluest, a boogie-woogiet, a gospelt és a countryt.

A rockabillyt nem jellemezte a zongora, de egyre erősebb lett a szerepe és más kiadóknál a rockabilly-művészek elkezdtek zongoristákkal együtt dolgozni.

1955-ben következett be a fordulat Jerry Lee Lewis életébe, amikor  Sam Phillips, a Sun Records tulajdonosa új sztárt keresett a szép summáért továbbadott Elvis Presley helyére.

1998-ban Jerry Lee Lewis már fellépett Budapesten: a Kisstadionban Chuck Berry és Little Richard társaságában adott emlékezetes koncertet.

Legutóbb 2010. október 31-én lépett fel a Papp László Budapest Sportarénában, amikor azt mondta: "Örülök, hogy Budapesten lehetek, örülök, hogy még élek." A koncert végén adta elő egyik legnépszerűbb dalát, a Great Balls of Fire-t.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó