Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

76 éve 8 Oscar felé fújta a szél Margaret Mitchell klasszikusát

Szerző: Lukács Kata, www.vous.hu – 2016-02-29 10:40:15

1940-ben Az „Elfújta a szél” c. film 8 Oscar-díjat kapott.

Nem sokon múlott, hogy a könyv nem is jelent meg. Margaret Mitchell ugyanis csak a saját szórakoztatására írta a 418 ezer szavas művet, mikor hosszú időn keresztül ágyhoz volt kötve egy autóbaleset miatt. Végül egy barátja unszolására küldte el egy kiadónak, ám azonnal vissza is akarta kérni. Szerencsére a kiadó ebbe nem ment bele és megjelentette a könyvet. Csak az első évben 2 millió példányt adtak el belőle.

 

Hirdetés 

Hirdetés 

 

A főszereplő neve eredetileg Pansy lett volna Scarlett helyett. Sőt, kezdetben nem is ő volt a központi karakter, hanem Melanie. Mitchell írás közben jött rá, hogy Scarlett sokkal érdekesebb személyiség, így lett végül ő a főszereplő.

A film előkészületei során nem Vivien Leigh volt a rendező egyértelmű választása. A film készítői közel 2 millió dollárt költöttek castingokra.

Egy floridai női szervezet annyira kiakadt azon, hogy kedvenc déli karakterüket egy angol színésznő fogja játszani, hogy tüntetéseket szerveztek.

Vivien Leigh nem bízott a fim harmadik és egyben végleges rendezőjében, Victor Flemingben. Ezért minden forgatásra magával vitte az eredeti könyvet, és elolvasta a részt, amit aznap felvettek. Mikor eltérést talált, mindig emlékeztette erre a rendezőt, akit ezzel annyira az őrületbe kergetett, hogy az végül egyik nap ráripakodott: „Dobd már ki azt a rohadt könyvet!”

A Mammyt alakító Hattie McDaniel volt az első afro-amerikai, akit Oscar-díjra jelöltek, sőt meg is kapta az elismerést. Ehhez képest a premieren nem vett részt, bőrszíne miatt ugyanis nem engedték be az atlantai filmszínházba.

Bár sok különbséget lehet találni a film és könyv között, egy ezek közül világhírűvé vált. Rhett Butler legendás utolsó mondata a moziban így hangzott: "Őszintén szólva drágám, köpök rá!" Ezzel szemben a könyvben csak annyi szerepel: "Drágám, köpök rá!"

Clark Gable verziója végül akkora karriert futott be, hogy az Amerikai Filmintézet 2005-ös szavazásán minden idők leghíresebb filmes idézetének választották.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó