Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

75 éves lett Frank Farian a Boney M szülőatyja

Szerző: Lukács Kata, literatura.hu/ borsonline.hu – 2016-07-18 15:42:03

1941-ben született Frank Farian német énekes, producer, a Boney M. együttes alapítója. Frank egy hamburgi stúdióban dolgozott, és az volt a mániája, hogy a hozzá érkező zenékre, amiket fiatal, tehetséges zenészek küldtek neki, hogy kiadja azokat, saját maga énekelt vokált. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy kellemesen mély bariton hangján rendszertelenül felmorogta a refrén szövegét, és néha egy-egy, számára erotikusnak gondolt morgást is elhelyezett a dalokban.

Hirdetés 

Hirdetés 

Annyira tetszettek neki a produktumok, hogy ki is adta az első kislemezét, Baby Do You Wanna Bump címmel. Hogy komolyabbnak tűnjön a piacon, választott egy művésznevet is. Nem meglepő módon Bonaparte Napóleon neve jutott saját magáról eszébe, de mivel tudta, hogy ilyen névvel nem sok lemezt fog eladni, a hadvezér gyermekkori gúnynevét, a Boney-t választotta, ami után odabiggyesztette az M betűt is, ami zenét, vagyis musicot takar. Így született meg 1975-ben a Boney M. együttes.

Az eurodisco koronázatlan királyai különösen a keleti blokk országaiban élveztek példátlan népszerűséget, ahol a '70-es, '80-as években ők uralták a lemezpiacot.

Első sikerük, a Daddy Cool számos Top 10-es listát megjárt. 1978-ban a Sunny, a Ma Baker és a Belfast is listavezető helyet vívott ki magának. Európai szupersztár pozíciójukat tovább erősítették a Rivers Of Babylon című kislemezzel, amely még a tengerentúli listákra is felkerült.

A 90-es években két sikercsapatot hozott létre: La Bouche és No Mercy. Munkásságát 1997-ben ECHO-díjjal jutalmazták Angliában.

Fénykorában a Boney M. a legendás svéd popcsapat, az ABBA legnagyobb vetélytársa volt. A diszkózene háttérbe szorulása az ’80-as évek első felében a Boney M.-et is érzékenyen érintette, ám ennek ellenére az együttes ebben az évtizedben is többször szerepelt a sikerlistákon. Több alkalommal koncerteztek Magyarországon is, legutóbb tavalyelőtt júniusban Bp-en  a Budavári Sörfesztiválon.

Botrányai: a Boney M. együttesben Frank Farien kölcsönözte Bobby Farrell énekhangját, amit Bobby sajátjaként adott el. Az általa kreált Milli Vanilli énekesei sem maguk énekeltek, ezért Grammy díjuktól megfosztották őket.

Az ABBA Mamma Mia című óriási sikerű musicaljének mintájára a Boney M. nagy slágerei nyomán is musical készült Daddy Cool címmel, melyet Angliában és Németországban már nagy érdeklődés mellett játszanak. A darab londoni ősbemutatóján a producer Frank Farian mellett az eredeti tagok közül a két énekesnő, Liz Mitchell és Marcia Barrett, is részt vett.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó