Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma 75 éves Eric Burdon az Animals egykori énekese

Szerző: Lukács Kata, rockbook.hu – 2016-05-11 15:40:08

75 éves lett Eric Burdon angol zenész, rockénekes, az Animals, majd a War tagja. Az Animals frontembereként Eric Burdon a Brit Invázió egyik legmeghatározóbb énekese volt, aki perzselően erős blus-rock hangjával vívta ki magának az elismerést.

Hirdetés 

Hirdetés

Miután 1966-ban az Animals első felállása szétesett, Burdon még néhány évig a csapat változatlan neve alatt újabb és újabb zenészeket toborzott. A csapatnak, melyet általában Eric Burdon és az Animals néven ismertek, Burdon volt a hajtóműve, így ő volt az, aki ellátta a bandát a kevésbé R&B-s, ám sokkal inkább pszichedelikus beütésű zenékkel.

Burdon első szóló-énekesként elért sikerei a ’70-es évek elején jöttek el, mikor összehozta őt a sors egy csapat Los Angelesi soul/funk stílusú turné-zenésszel, akik nem sokkal később már ’War’ néven, Burdon zenekarként váltak ismertté. Együttműködésük egy-két évében három albumra elég anyagot sikerült felvenniük, és megállíthatatlanul gyártották az újabbnál újabb számokat. Az együttes már igen nagy névnek számított nemcsak a lemeziparban, de a színpadokon is, mikor 1971-ben, a mai napig tisztázatlan okokból Burdon kilépett a csapatból. Ezt követően Burdon,  többek között a veterán blues-zenész Jimmy Witherspoonnal vett fel egy albumot, majd egy sorozatnyi elkapkodott lemezt adott ki.

Magyarországon eddig hétszer lépett fel: 1984-ben Zoot Moneyval, 1992-ben és 1993-ban Brian Augerrel, 1994-ben a Sziget Fesztiválon, 2006-ban és 2007-ben Alsóörsön, 2010-ben a StarGarden rendezvényen. Legutolsó lemeze 2010-ben jelent meg. Beválasztották a rock halhatatlanjai közé, a Rolling Stone magazin minden idők legjobb énekeseit felvonultató listán az 57. helyre sorolta.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó