Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

71 éves lett Pete Townshend a WHO banda gitárosa

Szerző: Lukács Kata, rockbook.hu – 2016-05-19 10:41:51

1945-ben született Pete Townshend  többszörös díjnyertes brit rockgitáros, dalszövegíró, zeneszerző és író. Townshend az 1960-as években a The Who gitárosaként és fő dalszerzőjeként vált ismertté. Az együttes karrierje több mint négy évtizedet ível át, melynek során többen nevezték minden idők egyik legjobb, legnagyobb hatású és „valószínűleg legjobb koncertező” együttesének.

Hirdetés 

Hirdetés

Townshend száznál is több dalt írt az együttes tizenegy stúdióalbumára és kislemezeire, valamint saját albumaira. Ő volt a Who két rockoperájának, a Tommynak és a Quadropheniának a fő ötletgazdája. Bár leginkább gitárosként ismert, tehetséges énekes és billentyűs hangszereken is jól játszik. Saját és a Who albumain több más hangszeren, például zongorán, basszusgitáron, dobon, szintetizátoron, bendzsón és tangóharmonikán játszott. 2003-ban a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosát felsoroló listáján az 50. helyre választották.

Az együttes pályájának korai éveiben Townshend olyan sikeres dalokat írt, mint az I Can’t Explain, a Pictures of Lily, a Substitute és a korszakalkotó My Generation. Townshend hamarosan különös színpadi viselkedéséről vált ismertté: a dalok előtt hosszú bevezetőket mondott, gitározás közben jobb karjával „szélmalmozott”, gyakran összetörte gitárjait, erősítőit és hangszóróit. Az első gitártörés egy véletlen műve volt: egy koncerten feldobta gitárját, de az a koncertterem túl alacsony mennyezetéhez csapódott. Townshendet ez annyira feldühítette, hogy felszerelése többi részét is sorban összetörte, gyorsan véget vetve ezzel az amúgy sem könnyű műsornak. A hangszerek koncertzáró összetörése az együttes „védjegyévé” vált, melyet később robbanóanyagok használatával egészítettek ki. Miután összetörte gitárját, Townshend a közönség soraiba dobta azt. Egy németországi koncerten egy rendőr fegyvert fogott Townshendre, miközben utasította, hogy hagyja abba a gitárzúzást. Szokását később Gustav Metzger önmegsemmisítő művészetről szóló elméletéhez kötötte, amiről a művészeti iskolában tanult. Townshend a gitártörés motivációját ifjúkori agressziónak tartja, amiből már rég kinőtt.

Több kritikus szerint a Who az 1960-as évek végétől az 1980-as évek elejéig terjedő időszak egyik legjobb koncertező együttese volt, amit zenéjük magas hangereje, frissessége és dalaik sokszínűsége igazolt. A Who jelenleg is aktív, koncertjeit kedvezően fogadják.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Spielberg megint csodát tett


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó