Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

68 évvel ezelőtt jelent meg az első kazetta

Szerző: Lukács Kata, index.hu – 2016-01-27 10:36:34

1948-ban, eladták az első műsoros, kelet-német ORWO márkanevű hangszalagot, magyarul az első kazettát. Ez egy mágneses jelrögzítésre szolgáló adathordozó. Egy vékony műanyag fóliát használtak, amely megmágnesezett, és vassal kezelt felületű.

Hirdetés 

Hirdetés 

Egyre több független kiadó fedezi fel a magnókazettákban rejlő lehetőségeket. Az előállítása fillérekbe kerül, a webshopokban kevesebbe kerül, mint a letölthető mp3, a rajongók pedig jobban is szeretik, mert sokkal személyesebb, mint a digitális formátumban megvásárolt zene. A vásárlók szívesen birtokolják a kazettákat, még akkor is, ha nem hallgatják meg; ez utóbbi elé amúgy is akadályt gördít, hogy a legtöbb cég már felhagyott a magnógyártással. A nyolcvanas években még 900 milliót adtak el belőle világszerte, ami a hanghordozópiacnak több mint a felét jelentette.

Miközben már sokan teljesen megfeledkeztek róluk, a kazetták ismét egyre népszerűbbek lettek: az eladások újra felfelé ívelnek, és már olyan előadók is újra-felfedezték maguknak a formátumot, mint Kanye West, a Motörhead, Nelly Furtado vagy épp a Green Day. A kazettareneszánsz idővel Magyarországra is elért, ahol egy veterán zenész, a Mini egykori basszusgitárosa gyártja le a fiatal zenészek által megrendelt példányokat. Czipó Tibor budaörsi kazettamanufaktúrát üzemeltet, immár harminc éve foglalkozik kazettakészítéssel.

Czipó bácsinál olyan befutott előadók készítettek már lemezeket, mint az Ossian, az Alma zenekar, a Hooligans, vagy a Kormorán, a kazettákat viszont egyértelműen a fiatal zenészek preferálják.

A kazik felfutása annak köszönhető, hogy a zenehallgatók, ha már pénzükkel támogatnak egy előadót, szeretnek valamilyen kézzel fogható tárgyat is kapni, ami emlékezteti őket a nemes adakozásra.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó