Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

67 éve hivatalos márka az Adidas

Szerző: Lukács Kata, antropos.hu /24.hu – 2016-08-18 10:43:50

1949-ben, Adi Dassler bejegyeztette a vezeték- és keresztnevéből alkotott adidas márkanevet. A stopliscipővel kezdődött minden ami az '54-es labdarúgó világbajnokságon meghozta a sikert a németeknek, 3:2-re kaptunk ki a csapattól. Az Adidasért a világsztárok is megvoltak őrülve mint pl. Bob Marley sőt a Run D.M.C. dalt is írt hozzá! 

Hirdetés 

Hirdetés 

Rudolf Dassler testvére, Adolf mellett lett a cipőipar vállalkozója. Nem véletlenül, hiszen apjuk is cipész volt. Adolf 1920-ban vette át a vállalkozást és tornacipőket kezdett el gyártani. Négy év múlva a két testvér megalapította a Dassler-fivérek nevű céget, 1925-ben pedig előálltak az első, szögekkel ellátott futballcipőkkel, vagyis a stoplis sportcsukával. A II. világháborúig 200 ezer pár cipőt tudtak értékesíteni.

 

1936-ban, a berlini olimpián Jesse Owens az általuk gyártott cipőben futott, nem csoda, hogy ekkor ismerték meg őket leginkább – négy aranyat nyert az amerikai sprinter. Adolf Dassler hű náci volt (megjárta az I. világháborút is egyébként), be is lépett a német nemzeti szocialista pártba 1933-ban. Az 1940-es évek végén a két testvér viszonya annyira megromlott, hogy Rudolf kivált a cégből és ’48-ban saját vállalatot alapított, melynek Ruda lett a neve - ezt később Pumává változtatták.

Adolf és Rudolf kapcsolata örökre megszakadt. Adolf, becenevén Adi ettől fogva a termékeit Adidas-ként (becenév, plusz a vezetéknév első három betűje) hozta forgalomba és bevezette a három ferde csíkból álló védjegyét, amelyet a cég máig is használ. Bár a nevet és a három csíkot már 1948-ban levédette Adolf Dassler, a három csík 1967-től csak a cipőkön jelent meg, a leveles logót pedig csak 1972-ben alkották meg a müncheni olimpiára. A leveles logó egészen 1997-ig volt a cég márkajelzése, de ekkor lecserélték, és a három csíkból álló háromszög logót használták. Később visszatért a leveles logó, amely az Adidas Original vonalának lett a jelzése. Az Adidas logókra mindig az egyszerűség, a kifinomultság volt a jellemző. A ma használatos háromszöget formáló csík azt a hegyet, azt a kihívást jeleníti meg, amelyet le kell győzni, mind a sportban, mind az életben.

Az 1954. évi labdarúgó-világbajnokságra a német (NSZK) csapatot az Adidas cég látta el az újonnan kifejlesztett, csavaros stoplikkal ellátott cipőkkel. A szóbeszéd szerint ezek a cipők is játszottak közre a magyarok elleni döntőben elért 3:2-es győzelemben, mivel azok a lábbelik jobban alkalmazkodtak a talajhoz.

Az első magyarországi Adidas üzletre elég sokat kellett várni, 1987-ben Horst Dassler személyesen nyitotta meg az első üzletet hazánkban, a Váci utcában. Ma már több mint hetven üzlete van a sportmárkának Magyarországon, és mintegy hatmilliárd forintos forgalmuk van évente.

Az első Adidast viselő sztár – nem kapott hatalmas lóvét ezért – Bob Marley volt, aki szívesen lépett háromcsíkos lábbeliben a színpadra. Aztán jött a RUN D.M.C. Talán ennek az együttesnek köszönheti az Adidas a legtöbbet. A RUN D.M.C. kedvenc cipőjét dalba öntötte Superstar My Adidas címmel. És ez volt az az együttes is, akinek a koncertjén körülbelül húszezren dobták a levegőbe Adidas márkájú cipőjüket, mikor az együttes erre szólította fel őket. A híres 2002-ben meggyilkolt DJ. Jam Master Jay temetésén is többen viseltek Adidas cipőt a sír körül. A RUN D.M.C. mellett a Korn is dalba foglalta az Adidast A.D.I.D.A.S. címmel. A Korn énekese Jonathan Davis melegítőket is tervezett az Adidas számára.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó