Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

66 évesen is "Kool" Robert Bell basszusgitáros

Szerző: Lukács Kata, jegy.hu/program/kool-the-gang – 2016-10-08 13:41:02

1950-ben született Robert "Kool" Bell, a Kool and the Gang basszusgitárosa. 1964-ben Ronald Bell és testvére, Robert “Kool” Bell megalapította az egyedi,  jazz, a soul és a funk keverékét játszó együttesüket. Először Jazziacs néven szerepeltek, majd jó pár variáció  után horgonyoztak le végső nevüknél, a Kool &the Gang-nél. Ezt követően éveken át, míg valóban összeérett a hangzásuk, a keleti parti nyers zenei életben szerepeltek olyan előadók mellett, mint Bill Cosby.

Hirdetés 

Hirdetés 

Saját nevüket viselő, debütáló albumuk 1969-ben jelent meg, megismertetve jellegzetes instrumentális előadásmódjukat, szenvedélyes fúvós hangszerelésüket.

A csapat ismertsége és elismertsége meredeken ívelt felfelé minden egyes albumukkal, de 1973-as aranylemezük, a Wild & Peaceful újabb szintre emelte a Kool & the Gang-et a halhatatlan party himnuszokkal; a Funky Stuffal és a platina siker Jungle Boogie-val.

1979-ben a Kool & the Gang a Ladies Night-tal egy új, letisztult hangzással jelentkezett.

A 80-as évek a mainstreamben hozta a dominanciát számukra, kezdve a Celebrate-tel (amelyet a hatalmas világsláger, a Celebration vitt sikerre, hat hetet töltve az R&B listán, 1. helyre jutva a pop single-ek között). Az pedig világszerte örökre emlékezetes marad, amikor a Celebrationt eljátszották az Iránból kiszabadított amerikai túszok hazaérkezésekor. Majd jöttek azok a sikerek – a Get Down On It, Cherish, illetve a másik R&B himnusz, a Fresh, amelyek végleg nemzetközi állócsillaggá avatták az együttest.

A hip-hop 90-es évekbeli robbanásával a Kool & the Gang hihetetlen mennyiségű groove zenéje a DJ-k kedvencévé tette őket.

2009-ben a csapat történelmet írt; egyike volt azon kevés amerikai előadónak, aki az elmúlt években fellépett Kubában, ingyenes, szabadtéri koncertjükkel ledöntve a kulturális határokat Havannában.

A Kool & the Gang azóta is rendületlenül szórakoztatja régi és új rajongóit a világ minden pontján.

A Kool & the Gang világszerte több mint 70 millió albumot adott el, és három generáció zenei világára bírt jelentős hatással. Bombabiztos funk és jazzy előadásmódjuk minden idők leginkább mintául szolgáló együttesévé avatta őket.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó