Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

64 éves Dés László!

Szerző: Lukács Kata, kodalykozpont.hu / koncert.hu – 2018-01-09 15:42:38

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Trió Stendhal, Jazz+Az, Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Pál utcai fiúk, Férfi és Nő – hogy mi a közös ezekben a különböző műfajokban született sikeres dalokban, produkciókban. A sokféle zenei tehetséggel és kimeríthetetlen ötletekkel rendelkező Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zeneszerző és előadóművész, Dés László személye az összekötő kapocs, aki ma ünnepli 64. születésnapját. Az előadóművész nevéhez számtalan népszerű dal, színpadi és filmzene, jazz formáció fűződik.

Hirdetés 

Hirdetés

 
Fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte általános iskoláját. Emellett zongoraoktatásban részesült. felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol klarinét, majd szaxofon szakra járt. A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. A zenekar kilenc évig működött, ezalatt három lemezt adtak ki.1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel együtt megalapította a Trio Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.
 
1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Játékára az érzékeny és „szubjektív hang", az improvizációs dallamvezetés jellemző. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.
 
 
Dalait, slágereit nap, mint nap játsszák a rádiók, musicaljei bemutatásuk óta műsoron vannak itthon és külföldön, egyedi szaxofon-hangját nemcsak a jazz-rajongók, hanem a pop és rockzene kedvelői is évtizedek óta hallgatják és szeretik. Slágerei, szaxofonjátéka, musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és hat DVD-n hallhatók, láthatók. Dés a művészet legkülönbözőbb területein hozott létre maradandót, zeneszerzőként és előadóként egyaránt.
 
2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.
 
 
Pályafutása során többek között dolgozott Geszti Péterrel, Bereményi Gézával, Charlie-val és Presser Gáborral.
 
Három év zeneszerzői munka után megszületett a Nagy utazás koncertje, ahol saját dalait adja elő, elsősorban a popzene műfajából, de hallhatók filmzenékből slágerré vált szerzemények, új és régebbi zenei gyöngyszemek, mint a Nagy utazás, a Vigyázz rám, a Legyen úgy.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó