Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

62 éves lett a Balkán Fellinije: Emir Kusturica

Szerző: Lukács Kata, mozi.24.hu – 2016-11-24 15:43:37

Emir Kusturica  rendező ma ünnepli 62. születésnapját zenész és zeneszerző egyben. A prágai FAMU főiskola filmszakosa volt – itt tanult korábban többek között Milos Forman és Jirí Menzel is.

Hirdetés 

Hirdetés 

A ’89-es Cigányok ideje meghozta számára a világhírt: a legjobb rendező díját kapta Cannes-ban. A délszláv háború kitörése után Kusturica az Egyesült Államokba emigrált, és a Columbia Egyetemen oktatott, itt kezdte forgatni következő moziját is, a francia-amerikai koprodukcióban készült Arizoniai álmodozókat Johnny Depp, Faye Dunaway és Jerry Lewis főszereplésével, ami fanyal fogadtatásban részesült.

1995-ben visszatért a gyökereihez: leforgatta a Jugoszlávia ötven évét a világháború végétől napjainkig bemutató Undergroundot, élesen támadva a balkáni háborúért felelős politikai elitet. A film Arany Pálmát nyert. 1998-ra elkészült a nagy klasszikus Macska-jaj, amely a velencei filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díja mellett zajos közönségsikert is hozott Kusturicának. Az aranyfogú gengszterekkel, trapézgatyás piti alakokkal, fára aggatott fúvós zenekarral, trabantot rágcsáló disznóval, és kultikus filmzenével operáló modern, kissé abszurd népmesét még azok is ismerik, akik egyébként nem ásták bele magukat kimondottan a balkáni filmművészetbe.

 

A Macska-jaj sikerét aztán nem igazán tudta felülmúlni, szerencsére a zenélést sem hagyta abba: No Smoking Orchestra nevű zenekarával nem csak a filmjeinek zenéit biztosítja, de rendszeresen turnézik is.

2007 júniusában mutatták be azt a rockoperáját, amely a művész egyik legsikeresebb filmje, a Cigányok ideje alapján készült.

2014. május elsején fellépett a Budapest Parkban a No Smoking Orchestrával.

Idén januárban Borbás Dávid  a Wartburg című magyar rövidfilmje nyerte el az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Kustendorf fődíját.

Most november elején Barátság-érdemrendet vett át Vlagyimir Putyin orosz elnöktől "a népek közti barátság és együttműködés megerősítéséhez, az orosz nyelv külföldi megőrzéséhez és népszerűsítéséhez való jelentős hozzájárulásáért.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó