Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

61 évvel ezelőtt tűnt fel először a képernyőn Elvis

Szerző: Lukács Kata, elvishungary.freewb.hu/passzio.hu – 2016-03-05 13:47:32

1955-ben, Elvis Presley először szerepelt a televízióban, a Louisiana Hayride showban. Ha létezik abszolút legenda, amely egy személyiség halála után élőbb mint annak pályafutása alatt, akkor Elvis mítosza kétségkívül ezek közé tartozik.

Hirdetés 

Hirdetés 

Teljes zenei indíttatását gyermekkorának gospeljei, templomi éneklései, a helyi rythm and blues és country rádióműsorok határozták meg.

Az első kislemeze a That's All Right Mama című volt.

 Tom Parker menedzselte, akinek közreműködésével kötötték meg az RCA Victor Records-szal azt a 35.000 dolláros szerződést, amely Elvis Presley országos sikerét és világkarrierjét elindította. 1956 nyarán jelent mega Heartbreak Hotel című felvétele, amely új fejezetet nyitott a rock történetében.

Presley hetek alatt nemzedéki bálvány, össznépi hõs lett. Pályafutásának elsõ két évében a teljesség igénye nélkül az alábbi dalokkal szerepelt az angol és amerikai Top 20-on, Amerikában többnyire az elsõ helyen: Heartbreak Holtel, Hound Dog, Love Me Tender, vagy éppen a Jailhouse Rock. Sikereivel párhuzamosan filmfőszerepeket alakított. Pályafutása során több mint 30 filmben szerepelt, ezek többnyire nagylemezeinek promócióját szolgálták.

Tizennégy jelölésből három Grammy-díjat nyert meg, majd ’71-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték.

Az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül 1973-ban, az "Aloha from Hawaii - Via Satelite" című műholdak által sugározott show-ját, melyet a világon szinte mindenhol egyenes adásban közvetítettek, a japán nézőközönség 98 százaléka (!) kísérte figyelemmel. Japánban egyéb iránt 100 dollárt (a mai áron körülbelül 25,000 Ft-ot) is megadtak volna az emberek, hogy élőben láthassák a Királyt (miközben egy Elvis-koncert belépti díja hagyományosan 15 $ volt).

 Halála évében, 1977-ben Elvis Presley arca volt a második leggyakrabban reprodukált kép a világon. Mickey Egér után.

Érdekesség, hogy 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat Budapest díszpolgárává avatta az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó