Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

61 éves lett Mel Gibson

Szerző: Lukács Kata, origo.hu/wikipedia.org – 2017-01-03 15:43:08

1956-ban született Mel Gibson színész, rendező, producer (Mad Max, A rettenthetetlen, Mi kell a nőnek?) Legemlékezetesebb szerepei: Max Rockatansky a Mad Max mozifilm-sorozatban, és a Halálos fegyver sorozat főszerepei. Ő rendezte az Oscar-díjas A rettenthetetlen (Braveheart) című filmet, melynek főszerepét is eljátszotta, valamint ő rendezte a 2004-es A passió (The Passion of the Christ) és a 2006-os Apocalypto című filmet is. Még 1985 februárjában megkapta a People magazin „legszexibb élő férfija” címét.

Hirdetés 

Hirdetés 

Noha Gibson hangoztatja amerikai állampolgárságát, tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában él. Gibson korai filmjeiben szembeötlő emlékezetes ausztrál akcentusa, pl. Tim, 1979. Karrierje felívelése ugyanebben az évben a Mad Max című akciófilmmel indult.

Néhányan kritizálták Mel Gibsont és apját hagyományos katolikus hitük és politikai nézeteik miatt, ami az antiszemitizmus és a holokauszt megtagadása vádját is rájuk hozta. Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a Legjobb rendezőnek járó szobrot. 2004-ben a nagy sikerű A passió rendezője és producere volt, amely filmben Jézus utolsó óráit vitte vászonra.

Mel Gibsont Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette. Gibson karrierje kissé leszállóágba került azután, hogy 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és a színész részegen dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett. (A két évvel korábban bemutatott A passió c. filmje kapcsán is már megfogalmazódtak ilyesfajta kritikák vele szemben.) 2012-ben a Börtönregény című akciófilmben szerepelt, ezt követte a 2013-as Machete gyilkol és a 2014-es A feláldozhatók 3.

Most játsszák a hazai mozik A fegyvertelen katona c. drámát, ami Mel Gibson nagy rendezői visszatérése.  A film zsigeri erővel dolgozza fel Desmond Doss igaz történetét, aki több tucat bajtársát mentette meg a második világháború csendes-óceáni hadszínterén úgy, hogy lelkiismereti okokból nem volt hajlandó fegyvert fogni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó