Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

61 éves lett az AC/DC nagy örege Angus Young

Szerző: Lukács Kata, kisalfold.hu – 2016-03-31 15:40:50

1955-ben született Angus McKinnon Young  skót származású ausztrál gitáros, zeneszerző. Az AC/DC nevű ausztrál rockegyüttes alapító tagja, első gitárját egy bendzsóból alakította ki, áthúrozás által. Testvérével, Malcolmmal 1973-ban hozták létre a bandát.

Hirdetés 

Hirdetés 

 

A keresztanya nővérük volt, aki a varrógépén látható jelölést javasolta, és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták. Egyetlen lánytestvérük ötlete volt az is, hogy Angus iskolai egyenruhában, nyakkendőben, rövidnadrágban és iskolatáskával a hátán lépjen a színpadra, mert gimnazistaként az ajtón belépve azonnal gitárjához rohant, nem bajlódva az átöltözéssel.

Az AC/DC egyszerű, elemi erejű, kőkemény rockot játszik, számaik harsogó, könnyen megjegyezhető gitárakkordokból építkeznek. Jó példa erre a Highway To Hell, a Thunderstruck és még hosszan lehetne sorolni. Az AC/DC a világ egyik leghosszabb ideje létező (egy időben a leghangosabb címet is kiérdemelt) heavy metal együttese.

A boszorkányosan gyors kezű Angus Young a Total Guitar című szaklap minden idők száz legnagyobb gitárosát összegző listáján a 20. helyre került. A színpadra ma is ördögszarvacskákkal, iskolás ruhájában robban be, e szokásán nem is akar változtatni, mint mondja, ha elnézi, hogy mostanában miket viselnek a popsztárok, kifejezetten elegánsnak érzi magát. Köztudott róla, hogy hatalmas gitárgyűjteménye van, de még mindig első Gibson SG gitárját nyüvi.

 

Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, de első Grammy-díjukat csak 2010-ben kapták, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk. Érdekes módon zenéjük egyszer még politikai szerepet is játszott: 1989-ben, amikor az amerikaiak megbuktatták Manuel Noriegát, a panamai diktátor a vatikáni nagykövetségre menekült. Az operarajongó tábornokot azzal késztették megadásra, hogy az épület előtt 130 decibeles hangerővel bömböltették az AC/DC számait.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó