Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

61 éves Hernádi Judit művésznő, komika

Szerző: Lukács Kata, 24.hu – 2017-04-11 15:40:50

Ma ünnepli 61. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész Hernádi Judit. Pályafutása a Vígszínházban kezdődött, amelynek ’86-ig volt a tagja. Azóta kis megszakítással szabadúszóként lép színpadra. Jelenleg a Belvárosi Színház több előadásában játszik, többek között a Hernádi pont című zenés esttel örvendezteti meg a közönséget.

Hirdetés 

Hirdetés 

 
Neve 1980-ban lett igazán ismert, amikor az Örökség című Mészáros Márta-filmben elénekelte a harmincas évek hangvételében íródott Sohase mondd… kezdetű dalt. A főiskolán fel volt mentve énekből, mert osztályfőnökének, Várkonyi Zoltánnak az volt az álláspontja, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. A színésznő mély hangszínétől akkoriban idegenkedtek, ő pedig képtelen volt az elvárt magas hangon énekelni. A Sohase mondd eléneklésére eredetileg Kovács Katit kérték fel, ő azonban nem vállalta. A Verebes István-Döme Zsolt szerzőpáros így találta meg Hernádi Juditot. A hatalmas siker mindhármukat meglepte, legjobban a színésznőt, akinek nem is volt igazán kedve a lemezfelvételhez. 1982-ben aztán Sohase mondd címmel megjelent első nagylemeze, ezt követte egy év múlva a második album, Fehéren-feketén címmel. A harmadik korong 1997-ben jelent meg Levetett Blues címmel, tartalmazta a Sohase mondd új verzióját is. Hernádi Judit 2001-ben Kern Andrással közös lemezt adott ki Kernádi címmel, 2006-ban jelent meg a Ráadás. A zenei albumok mellett több hangoskönyv felvételén is közreműködött, hangját adta a Vackor sorozathoz, Andersen meséihez.
 
 
Humorának köszönhetően főszereplője volt a Pasik című tévésorozatnak, csaknem tizenhárom évig állandó résztvevője a Heti Hetes című közéleti szórakoztató műsornak. 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben zsűritag volt az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutató műsorában, tavalyelőtt a Butiquehotel.hu című televíziós vígjáték sorozatban kapott szerepet.
 
Lánya, Tarján Zsófi énekesként is közreműködött a Balkan Fanatikban, 2012 óta a HoneyBeast zenekar frontembere.
2010 áprilisában a lányával együtt léptek fel a Thália Színházban az Egy színésznő lánya című darabban, mely Verebes István Maya című, Hernádi Juditról szóló könyve alapján készült.
 
Hernádi Judit munkásságát Jászai Mari-díjjal, Déryné-díjjal jutalmazták. Megkapta a filmkritikusok díját, és érdemes művész címmel is elismerték. 2002-ben neki ítélték a Déri János-díjat és átvehette a Radnóti Miklós antirasszista díjat is.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó