Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

61 éves a mikrohullámú sütő

Szerző: Lukács Kata, konyhaweb.hu/legjobbszerviz.com – 2016-10-25 15:43:22

1955-ben bemutatták az első mikrohullámú sütőt. Hogy hogyan indult világhódító körútja, milyen drágán lehetett hozzájutni az első darabhoz ami több mint 3 mázsát nyomott az a folytatásból kiderül. Irány a mikro történelem!

Hirdetés 

Hirdetés 

Percey Spencer, miközben a Raytheon cég egyik radarállomásának felépítésében segédkezett, egy véletlen folytán felfedezte, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas. Éppen egy működő radaron dolgozott, amikor furcsa érzése támadt, és észrevette, hogy táskájában a csokoládé olvadni kezdett. Nem csak ő, hanem kollegái is hasonló dolgokat tapasztaltak.

Spencert bízták meg a jelenségek kivizsgálásával, és ő jött rá, hogy a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak olvasztották meg a csokoládét. Az első étel, amit ezzel a módszerrel készítettek el a pattogatott kukorica volt. Ezt követte a tojás, amely a kísérletet végző tudósok szeme láttára robbant fel.

Észak-Amerikában a mai napig a popcorn a legkedveltebb mikrohullámú sütőben készült étel.

Az első mikrohullámú sütő 1946-ban a Raytheon szabadalmaztatta az első mikrohullámú sütőt. 1947-ben szó szerint megépítették az első darabot, amely 1,8 méter magas volt, és 340 kg-ot nyomott. A monstrum vízhűtéssel működött, teljesítménye 3000 W volt, ami a ma használatos gépek teljesítményének háromszorosa.

1954-ben kezdték el forgalmazni az addigra 1600 W-ra csökkentett teljesítményű darabokat, 2-3000 $-os áron. Az első, mindenki számára elérhető gépek 1965-ben kerültek a piacra 495 $-ért.

Az első mikrohullámú sütőket az utasszállító repülőgépeken alkalmazták előszeretettel.

Mivel a 70-es években a gépek ára radikálisan csökkent, így érthető módon megnőtt a háztartásokban megtalálható mikrohullámú sütők száma: az USA-ban 40.000 készülék talált gazdára, 1975-re ez a szám már elérte az egymilliót. Mára az amerikai háztartások 95%-ban megtalálható.

Kezdetben még csak ételmelegítésre, valamint párolásra lehetett használni a mikrohullámú sütőket. Ma már olyan széles körben alkalmazható, hogy komoly konkurenciát jelent a tűzhelyekre nézve, ugyanis egyaránt süthetünk is, piríthatunk is benne, s mindezt gyorsabban, mint egy hagyományos sütőben.

A modern világ pedig a gyorsaságról szól, az embereknek nem marad annyi idejük a konyhai teendőkre, ezért is rejlenek új lehetőségek a mikrohullámú technológiában. Az újtól pedig sokan megijednek. Ez lehet a magyarázata annak, hogy mára a mikrohullámú sütő körül számtalan legenda kering. Egyesek szerint a mikrohullámok hatására az ételek rákkeltővé válhatnak, így csak a hagyományos, lángon történő főzés ajánlott.

Az ellentábor azt állítja – az amerikai Cornell egyetem kutatásaira hivatkozva –, hogy a zöldségek vitamintartalma szempontjából kíméletesebb eljárás a mikróhasználat, mint a hagyományos főzés, valamint, hogy a mikrohullámú sütőben elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő anyag, mint a hagyományos módon sütöttben.

A legtöbb mikrohullámú sütő ma már – különböző technikákat alkalmazva – biztosítja, hogy az étel egyenletes süljön át.  

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó