Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

57. születésnapját ünnepli Böjte atya - az árvák oltalmazója

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org/kalocsaineplap.hu – 2016-01-24 13:40:57

1959-ben, született Böjte Csaba  ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.

Hirdetés 

Hirdetés 

Böjte Csaba civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt és dolgozott bányászként a Hargitán. Ezzel a döntéssel, akaraterejét próbára téve, lelkiekben már a papi pályára készült.

A ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, a legnagyobb titokban.Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel, stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

Kalocsán már több ízben járt Böjte Csaba testvér, például 2010-ben  a Kalocsai Fegyház és Börtön meghívására az intézetbe látogatott.

Tavalyelőtt pedig civil kezdeményezésre akalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében adománygyűjtő akció volt városunkban, a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. Ebből az alkalomból  újra találkozhattak a kalocsaiak köztük talán ön is, a ferences-rendi szerzetessel.

Emlékeztetőként annyit, hogy  január 31-ig ismét adományokat gyűjtenek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi otthon javára.  Tartós élelmiszerekre, valamint tisztító- és tisztálkodó szerekre lenne szükség. Az adományokat a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban, (Kossuth L. u. 22.) fogadják, amelynek átvétele a könyvtár nyitvatartási idejében lehetséges.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó