Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

57 éves Suzanne Vega a Luka énekesnője

Szerző: Kovács Miklós, literatura.hu – 2016-07-11 10:40:49

1959-ben született Suzanne Vega angol énekesnő, dalszerző (Luka).

Suzanne Vega nevének hallatán sokaknak még ma is egy olyan nő képe ugrik be, aki a kávéházak ablakában pengetővel és vonalas füzettel ülve elmélkedik. Suzanne Vega a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legeredetibb énekesnője, aki dalszerzőként és producerként is meghatározó egyéniségként volt jelen az akkori és későbbi alternatív pop és rock, a rock és a városi folk színtéren. Nyert Grammy-díjat, volt listavezető dala, s a listák élvonalába is kerültek szerzeményei.

Hirdetés 

Hirdetés 

Jellegzetes énekhangja mellett (elsősorban akusztikus) gitárjátékáért is kedvelik. Több alkalommal volt Budapest vendége – 2004-ben fellépett a Kapcsolat koncerten, 2009-ben a Művészetek Palotájában, Margit-szigeten valamint a Gödör Klubban. Számos turnét bonyolított le Európában.

Az énekesnő elsősorban Leonard Cohen-t és Bob Dylan-t, Joni Mitchell-t, Paul Simon-t tekintette példaképének. Nem véletlenül emlegették és emlegetik őt a nyolcvanas évek Joni Mitchelljeként is.

Suzanne Vega versírással kezdte kilencéves korában, majd 14 éves korától rákapott a dalszövegekre. Tizenévesként belekóstolt a modern táncművészetbe. Énekesként a hetvenes évek végén hallatott magáról először.

Bemutatkozó lemeze, a Suzanne Vega 1985-ben jelent meg. Érdekes módon az Egyesült Államokban nem volt különösebb visszhangja a közönség körében, szakmai körökben azonban méltatták. Nagy-Britanniában viszont csaknem bekerült a legjobb tíz album közé.

Ezt követte két évvel később egyik legmarkánsabb korongja, a nemzetközi visszhangot jelentő Solitude Standing – 11. helyre kapaszkodott a Billboardon, míg ennek az albumnak Luka című dala 3 a Billboard 100-as listáján. Az album megjelenésének 25 évfordulóján, 2012-ben megjelent egy koncertváltozat is.

Harmadik lemeze, a Days of Open Hand Grammy díjat nyert, miközben ez is Angliában aratott nagyobb sikert mint hazájában. 1990-ben. Ugyanebben az évben a Tom’s Diner, két évvel később a Blood Makes Noise listát vezetett.

Az új évezredben a Song in Red and Gray, albummal tért vissza, majd ismét több év szünet után a Beauty &Crime következett. Szép lemez volt, akárcsak a 2014-ben kiadott Tales from The Realm of The Queen of Pentaches – ez utóbbi felkerült a Biloard több listájára, dalaival turnézott.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó