Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

512 éve indult meg a postaforgalom Európában

Szerző: Lukács Kata, dapta.hu – 2017-01-18 15:43:07

1505-ben Franz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.

Hirdetés 

Hirdetés

 

Magyarországon a 18 században bontakozott ki a rendszeres postakocsi-forgalom, az első járat Bécs és Buda között közlekedett.

A 18. század közepéig az utazni vágyók az úgynevezett extrapostát vették igénybe, ekkor a postamester a Posta tulajdonát képező lovat, előfogatot vagy teljes kocsit bocsátott rendelkezésükre. Mivel azonban az ilyen bevételek az állam helyett a postamestert gazdagították, Mária Terézia 1749-ben elrendelte a postajáratok bevezetését. Ezeknek három fajtájuk volt: a gyorsposta (delizsánsz) az utasokat, leveleket és pénzküldeményeket vitte, a lassabb postaszekér utasokat és árukat szállított, míg a postai társzekér kizárólag árut fuvarozott.

A postakocsi érkezését mindig kürtszóval jelezte a hajtója. De a kürtszó nemcsak azt jelezte, hogy jön a posta! Speciális kürtjelek szolgáltak például annak közlésére, hogy hány kocsi vagy hány ló érkezik, és egy sor egyéb jelentésű kürtszó is fennmaradt. 

Hallgass meg közülük néhányat!

Minden posta:  

Postakocsi hívása:  

A világon elsőként a magyar és osztrák posta rendszeresítette az új küldeményfajtaként a levelezőlapot. 1871-től nyomják a magyar bélyegeket Budán. 1880-as években kiépült az első inter-urbán vonal Bécs és Budapest között, a táviratok kézbesítését a Magyar Királyi Posta vette át. Később elkezdődött a kerékpárok használata a táviratok és az expresszlevelek kézbesítéséhez. 1900-ban Csonka János magyar konstruktőr háromkerekű motorkerékpárt készített a Magyar Királyi Postának. Ezt a fővárosban használták levélgyűjtésre. 1906-tól állították üzembe a Csonka-féle benzinmotoros postaautókat a fővárosban. Néhány év alatt száz postakocsi állt munkába a Magyar Királyi Postánál.

Manapság maradt a postásautó, és a postás bicikli, amivel még ebben a hidegben is hősiesen állják a sarat a kalocsai kézbesítők.

És még egy helyi érdekesség a végére: Végeztem egy kis kutatómunkát amiben kinyomoztam, hogy szeretett érseki városunkban mikor nyílt meg a legelső posta a következő adatokra bukkantam:

 

Hihetetlen idén 165 éve, hogy létezik postai szolgáltatás.

2012-ben a 85. Bélyegnap alkalmából Kalocsai kollekció jelent meg. A speciális 80 Ft-os címlet különlegessége, hogy arra a kalocsai rózsa motívuma valódi hímzéssel került, a 130 Ft-os bélyegképen pedig a paprika motívumra paprika illatú szitalakkot fújtak, amely így a paprika különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazta.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó