Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

45 millió dollár a legdrágább gyémántért!

Szerző: Gábor János, – 2010-11-17 08:51:29

Rekordáron, csaknem 45,44 millió dollárért kelt el kedd este a Sotheby\'s aukciósház genfi árverésén a világ egyik legnagyszerűbb drágakövének tartott, igen ritka rózsaszín gyémánt. A csiszolt, élénk rózsaszín gyémánt 24,78 karátos, és legutóbb mintegy hatvan évvel ezelőtt került a piacra. Értékét a keddi árverés előtt 27-38 millió dollárra becsülték. A platina gyűrűbe foglalt drágakőre négyen licitáltak, ami David Bennett, a Sotheby\'s európai és közel-keleti drágakő üzletágának vezetője szerint ritka dolog, tekintettel a csillagászati összegre. A drágakövet végül egy ismert londoni gyémántkereskedő, Laurence Graff vette meg, aki telefonos licittel tett rá szert.



A rózsaszín kő becsült árának alsó értéke is kényelmesen lekörözte az eddigi legmagasabb árat, amelyet aukción fizettek egy gyémántért: a híres Wittelsbach szürke-kék gyémánt 24,3 millió dollárért kelt el 2008 decemberében. A rózsaszín gyémánt eladási ára viszont csaknem a duplája a Wittelsbach-gyémánt két évvel ezelőtti árának.



A 35,56 karátos Wittelsbach-gyémántot is a "gyémántkirály", Laurence Graff vette meg, aki újracsiszoltatta a drágakövet, amely így 31,06 karátos lett, és Wittelsbach-Graff nevet kapta. A keddi aukció után Laurence Graff (képünkön) a világ két, talán legértékesebb drágakövének a birtokosa. A kedden licitre bocsátott kő azóta nem fordult meg a piacon, hogy mintegy hatvan évvel ezelőtt Harry Winston műhelyéből gazdára talált.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó