Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

34 éves az első biztosító kötél nélküli űrséta

Szerző: Lukács Kata, fototortenet.blogspot.hu – 2018-02-07 15:43:37

1984-ben ezen a napon Bruce McCandless II asztronauta végrehajtotta az első biztosító kötél nélküli űrsétát. Pár nappal később egy újabb űrsétája során készült róla a NASA egyik legismertebb fotója.

Hirdetés

Hirdetés

A Challenger űrsikló öt űrhajóssal a fedélzetén 1984. február 3-án indult negyedik útjára. A küldetés célja a WESTAR és a Palapa B–2 műholdak pályára állítása volt. Az utazás során McCandless és Robert Stewart több űrsétát is tett. Ezen űrséták különlegessége az volt, hogy a korábbi űrsétákkal ellentétben nem használtak biztosítókötelet, vagy más rögzítő eszközt, melyen keresztül fizikailag összeköttetésben maradtak volna az űrsiklóval.

Egy űrséta mindenféle manőverező eszköz nélkül azonban kontrollálhatatlan és veszélyes lett volna, mivel az űrhajós szkafanderében nem képes irányítani magát. Könnyen előfordulhatott volna, hogy annyira eltávolodik a gyorsan mozgó űrhajótól, amely már végzetes következményekkel járt volna egy asztronauta számára. Ezért egy speciális, a NASA által kifejezetten űrsétához kifejlesztett berendezéshez, szakszóval Emberes Manőverező Egységhez (Manned Maneuvering Unit, MMU) kapcsolódva vált lehetővé a szabad,de irányított mozgás az űrséta során. Az űrséták célja az új 140 kg-os, nitrogén-meghajtású berendezés kipróbálása volt.

McCandless első űrsétája 90 percig tartott, melynek során mintegy 320 méterre távolodott el a Challengertől. A hét napos küldetés során több alkalommal is elhagyta az űrhajót és összesen 5 óra 55 percet töltött az űrben. Robert L. Gibson pilóta örökítette meg az űrben lebegő űrhajóst február 11-én végrehajtott sétája során. A fotóról, mely egyike a NASA legismertebb felvételeinek, később maga McCandless így nyilatkozott: „Az ember gravitáció és természet felett aratott diadalának jelképe”.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó