Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

33 éve került forgalomba az ezres bankjegy

Szerző: Lukács Kata, mfor.hu – 2016-06-27 10:40:10

1983-ban, a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozza az 1000 forintos címletű bankjegyet.

Szemben a legtöbb szocialista ország papírpénzeivel, a forintbankjegyekre nem került munkásmozgalmi személyek portréja vagy a "szocializmus építését" illusztráló jelenet, A bankjegyek előoldalán - népművelési céllal - a magyar történelem és művészet kiemelkedő személyiségeit ábrázolták, hátoldalán pedig legtöbbször valamilyen műalkotást. 

Hirdetés 

Hirdetés 

Az első 100 forint feletti címletet 1970-ben bocsátották ki az 500 forintos alakjában. Az évről-évre felfele kúszó infláció egy idő után újabb címletet kényszerített ki. Ez lett az 1983. március 25. dátummal nyomtatott, majd 1983. június 27-án forgalomba helyezett ezer forintos címletű bankjegy. Erre a címletre akkora volt az igény, hogy még ugyanabban az évben egy újabb szériát gyártottak.

Az eredeti ezresen Bartók Béla volt megörökítve, míg az előoldalán Medgyessy Ferenc: Anya gyermekével (vagy alternatív címmel Szoptató anya) című szobrát örökítették meg. Utóbbi műről annyit érdemes megemlíteni, hogy a művész a szobor első változatát még 1917-ben, az első világháború alatt feleségéről, a lengyel Maria Kienich-ről és közös kislányukról mintázta. Érdekesség, hogy a kőszobor több változata Budapesten két helyen, illetve Szolnokon, míg a bronzszobor Debrecenben található meg.

Bartók Bélát és a Szoptató anyát aztán az 1997-es megújult sorozat keretében cserélték le. Az új ezer forintos bankjegyre Mátyás király került, míg az előoldalán a Hercules-kút a Visegrádi várból látható. A két címlet két változata egy ideig együtt volt forgalomban, a kék színű ezrest ugyanis 1998. szeptember 1. bocsátották ki, míg a zöld címletet csak 1999. augusztus 31. vonták ki.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó