Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

32 éves a punkhercegnő Avril Lavigne

Szerző: Lukács Kata, starity.hu/rockbook.hu – 2016-09-27 15:42:55

1984-ben született Avril Lavigne kanadai énekesnő, dalszerző, színésznő, modell. Bár vezetékneve francia eredetű, nevét rendszerint angolosan ejtik ki. A „la vigne” franciául azt jelent, hogy szőlő vagy szőlőhegy. Keresztneve, Avril, áprilist jelent franciául. Mindkét szülő katolikus, gyermeküket is római katolikusként nevelték. Avril zenei tehetségét kétéves korában fedezték fel, amikor – anyja elmondása alapján – Avril nélküle kezdett el énekelni a templomban.

Hirdetés 

Hirdetés 

1998-ban Lavigne megnyert egy versenyt, melynek díjaként a szintén kanadai Shania Twainnel énekelhetett együtt. Twain mellett lépett fel az ottawai koncerten, amely az első lépcsőfok volt zenei karrierjében. Cliff Fabri, Avril első szakmai menedzsere fedezte fel őt, miközben countryzenét énekelt a Chapters könyvkereskedésben Ontarióban.

Az első, a Let Go albumot a The Matrix nevű produkciós csapat segítségével hozták létre. A lemez 2002. június 4-én jelent meg az Egyesült Államokban, ahol második helyezést ért el, míg Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban első helyezett lett a ranglistán. Ezzel Avril lett az első fiatal női szólista, aki az Egyesült Királyságban első helyezést ért el az albumával.

2002 végére az album négyszeres platinalemez lett. 2003 májusára a lemezből több mint egymillió példány fogyott el Kanadában. 2009-re összesen 16 millió példányszámban kelt el világszerte. Az egyik leghírsesebb dal a korongról, a Complicated: első helyezést ért el Ausztráliában és második helyezést az Egyesült Államokban. Avril rekordot ért el a Complicated című számával, a Contemporary Hit Radio listáján 11 hétig szerepelt első helyen, melyet eddig Natalie Imbruglia uralt Torn című számával szintén 11 hétig. Avril Lavigne első klipje, a Complicated több, mint 1 millió dollárba került.

Avril harmadik albuma a The Best Damn Thing, leghíresebb dal róla a Girlfriend című szám hét egyéb nyelven is elérhető, az egyetlen különbség az angol változattól az, hogy a refrént lefordították spanyolra, portugálra, mandarinra, japánra, olaszra, németre és franciára. Avril Lavigne Girlfriend című videóklipje lett minden idők legnézettebb YouTube-videója a maga 93 milliós nézettségével. 

A Best Damn turné keretében Avril Magyarországon is fellépett, 2008. július 7-én, 20 órakor a Petőfi Csarnokban, azonban az esőzés miatt csak hét számot adott elő.

Érdekességek:

Szívesen lett volna rendőr az énekesi karrierje előtt

Szülővárosában, Napanee egyik éttermében egy pizzát neveztek el Avril Lavigne-ről.

Avril Lavigne több, mint 100 pár Converse cipő gazdája

Szerepel az Túl a sövényen című filmben, mint Heather hangja.

Tavaly szeptemberben vált el ugyancsak ismert zenész párjától a Nickelback énekesétől Chad Kroegertől. 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó