Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

31 éve az A-ha uralta a toplistákat

Szerző: Lukács Kata, recorder.blog.hu – 2016-10-13 10:43:09

1985-ben, az A-Ha a Take On Me című dalával az amerikai slágerlistán maga mögé utasított mindenkit. Az együttes első kislemezével, a Take On Me-vel, rock történelmet írt, és úgy átalakította a slágerlistákat, mint senki más a 80-as évek folyamán.

Hirdetés 

Hirdetés

A norvég trió kétségtelenül a könnyűzenei világ egyik legfeltűnőbb jelensége. Magne és Paul mikor 10 illetve 12 évesek voltak, mindketten arról álmodoztak, hogy példaképeik, a The Beatles nyomdokaiba léphessenek.

Egy kicsivel később valóban zenélni kezdtek, megalakították első iskolai bandájukat, és mind együtt, mind külön-külön, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek. Később megalakították az első, már majdnem profi bandájukat, a Bridges-t. Sőt, még egy albumot is kiadtak, melyen saját szerzeményeik voltak hallhatóak. De Magne és Paul nem elégedett meg azzal, hogy iskolákban és kocsmákban játszanak, így megkérték a helyi énekes tehetséget, Morten Harketet, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Kitartásuk, és természetesen az ígéretesnek tűnő dalok, meghozták az eredményt, Harket beadta a derekát. Így teljes csapatként tértek vissza Angliába, ahol végre sikerült lemezkiadót találniuk, és rajongótáboruk is egyre növekedett.

Az ezt követő 12 évben az A- HA Londonban maradt, ahol minden álmuk valóra vált. Aki csak egyszer is hallotta az A- HA első slágerét, onnantól kezdve már az első néhány akkordból ráismert a dalra. Az amerikai Tv csatornák teljesen kiakadtak, amikor meglátták a forradalmian új képregényes videóklipet. Az MTV addig játszotta folyamatosan a számot, míg az végül a slágerlisták egyik kedvence lett. Ám ez még nem minden, hiszen a Take On Me hamarosan külföldön is nagyon népszerű lett. Egyedül második hazájuk, Anglia volt az, ahol a dal nem volt listavezető, „csak” a második helyig jutott.

A több mint 25 éves popzenei életműre 2012-ben felkerült a korona: a norvég A-ha zenekar országuk királyától, V. Haraldtól megkapták az 1847 óta fennálló Szent Olaf Rend egyik kitüntetését, az egyik legrangosabb  állami elismerést.

2010 óta minden évben önkezűleg kiosztanak egy-egy millió koronányi (kb. 39 millió forintnyi) támogatást olyan fiatal helyi zenészeknek, akikben nemzetközi potenciált látnak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó