Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

27 évesen halnak az ikonok. A véletlen műve?

Szerző: Gábor János, – 2011-12-30 10:36:38

Sokak szerint több mint véletlen, hogy ilyen sok világhírű zenész éppen 27 éves korában halt meg: Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Brian Jones – csak hogy néhányat említsünk. A British Medical Journal karácsonyi számában megjelent tanulmány szerint azonban nem valószínű, hogy halálukat az életkoruk okozta volna.



Igaz, hogy a hírnév az ezzel járó „rock and roll” életmód következtében megnöveli a halálozás kockázatát a zenészek esetében, ez a kockázat azonban nem korlátozódik a 27. életévre – állítja a tanulmány vezető szerzője, Adrian Barnett, az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója.

A 27-esek klubja néven ismert elmélet vizsgálatához a szerzők a híres zenészek mortalitását az Egyesült Királyság népességének halandósággal vetették össze. A csoportba 1 046 olyan zenész tartozott, aki 1956 és 2007 között első helyen álló albumot adott ki. Ebben az időszakban 71 zenész (7 százalékuk) halt meg.




A kutatók matematikai modellezéssel határozták meg a 27. életév jelentőségét. Nem mutattak ki tetőzést ebben az életkorban, de a zenészekben a 20-as és 30-as éveikben kétszer-háromszor nagyobb volt a korai halálozás kockázata, mint az általános népesség körében. A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a 27-esek klubja csak legenda, ennek ellenére a zenészekre a 20-as és 30-as éveikben a halálozás nagyobb kockázata leselkedik. „Az eredmény nemzetközi érvényű, mivel a zenészek nagymértékben hozzájárulnak a népesség minőségi életéhez, ezért közös érdekünk, hogy minél tovább életben maradjanak és alkothassanak” – írják a kutatók.

Medipress
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó