Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

26 évvel ezelőtt alakult a Republic együttes

Szerző: Lukács Kata, zene.hu/wikipedia.org – 2016-02-23 10:40:27

1990-ben ezen a napon megalakult a Republic együttes. Miért lett a jelképük a hal? Mi volt számukra az igazi zenei áttörés, hogyan bírkoztak meg Cipő elvesztésével, 

Hirdetés 

Hirdetés 

Bódi László alias Cipő ebben az évben elhatározta, hogy összehoz egy zenekart. Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi László és Boros Csaba társaságában. Az első közös daluk az Ahogy a halak című, amiben ugyan már megjelent a hal, de még nem ez volt a jel. Első lemezük felvételekor Kispesten, egy halászcsárda kerítésén láttak meg egy hasonló szimbólumot. A jelképpé váló halat végül Cipő rajzolta le. Csak később derült ki, hogy az együttes ráadásul a halak jegyében „született.

1990 végére a dobos Szilágyi László helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz, majd a következő év végén került Bali Imre gitáros helyére Patai Tamás. Még ebben az évben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját is.

A zenekar igazi áttörése a Tüzet Viszek album 95-ben, főként a Szállj el Kismadár című dal megjelenésekor következett be. A lemezből rekordidő alatt eladtak 150 ezer példányt, két héten belül aranylemez, később platinalemez, majd gyémántlemez lett. A dal Európa különböző országaiba betörve hódított, a németek szerint Közép-Európa legjobb dala. Ebben az évben elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában. Évtizedeken keresztül folytatódott a sikerszéria.

2013-ban az együttes életét beárnyékolta Republic frontemberének és alapítójának, Bódi László Cipőnek előbb kórházba kerülése, majd 2013. március 11-ei halála.

Bódi László elhunytát követően a zenekar tagjainak többsége (Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás) a zenélés folytatása mellett döntött, az együttes nevét pedig Republic 67-re változtatták. Tóth Zoltán viszont bejelentette kilépését, mivel egyetértett Bódi László régebben kinyilvánított véleményével, miszerint a Republicnak bármelyik tag nélkül vége lenne. A helyére az akusztikus gitáron addigra már közel 10 éve közreműködő Halász Gábor lépett elő teljes jogú taggá.

A Republic 67 határozatlan időre Sipos F. Tamással (saját szavaival élve mint kisegítő énekes) kiegészülve kezdte újra a zenekari próbákat és indította útjára az „Őrizz Engem 2013”-turnét Cipő emlékét és életművét megőrizendő.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Drágul a gázolaj


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó