Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

240 éve készült el az érseki kastély homlokzata

Szerző: Dr. Virág Zsolt, kastelylexikon.hu / koronaradio.hu – 2016-07-15 10:42:06

1776-ban elkészült ezen a napon a kalocsai érseki kastély homlokzati része. Patachich érsek nem az Oswald Gáspár tervei alapján építtette tovább a kastélyt, hanem a nagyváradi püspöki palotára emlékeztető érseki kastélyt építtetett. A kastély terveit Kronowetter Antal Lipót készítette a Franz Anton Hillebrandt tervezte nagyváradi palota tervei alapján.

Hirdetés

Hirdetés 

Az ily módon átdolgozott tervek szerint folytatódott az építkezés, melynek során a főszárnyat és a (keleti) könyvtárszárnyat építették fel, 1780-ra be is fejeződött. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a könyvbarát főpap saját könyvgyűjteményének és a főszékesegyházi könyvtárnak méltó helyet akart biztosítani. (Az érseki hálószoba a könyvtárterem mellett kapott helyet, a két szobát titkosajtó kötötte össze; így Patachich éjszaka is egyszerűen megközelíthette a könyvtárat ha olvasni akart.)

Az 1799-ben elkészült nyugati szárny felépítése már gróf Kollonich László érsek (1787-1817) nevéhez fűződik.

A 1848-49-es szabadságharc második évében az osztrák csapatok megrongálták az épületet: belőttek a kapualjba és a díszterembe.

Amikor 1945 után Grősz József érseket koncepciós perben elítélték, komoly károkat szenvedett az épület, hiszen ekkortól öt éven keresztül katonaság állomásozott benne. A kastély kezelése végül visszakerült az érsekség hatáskörébe, azóta is a főegyházmegye központjaként működik.

Hazánkban rendkívül ritka az a kastély és kúriaépület, melynek berendezése többé kevésbé eredeti állapotában fennmaradt. Az érseki, püspöki rezidenciákról viszont ez általánosságban elmondható.

A kastélyhoz szervesen hozzátartozik a park, melyet Kollonich László érsek az 1790-es években kezdett el kialakítani az addig sáros, vizenyős, zsombékos területen.

Az érsekség két évvel ezelőtt korszerűsítette az épület-energetikai rendszerét és zöld beruházás nyomán enyhítette kiadásait.Ennek eredményeként egy kisebb napelem-rengeteget telepítettek a Szentháromság téren álló kastély mögötti, egykoron gazdasági területként használt kertrészbe, amelynek már most tervezik a bővítését.  A rendszer korszerűen üzemeltethető – akár távvezérléssel is és komoly megtakarításokat jelenthet.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó