Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

230 éve született a mese virtuóz Wilhelm Grimm

Szerző: Lukács Kata, 24.hu / ekultura.hu – 2016-02-24 15:40:40

1786-ban született Wilhelm Grimm német irodalomtörténész, nyelvész, a Grimm-mesék egyik szerzője. Jacob és Wilhelm testvérpár a magdeburgi egyetemen tanult jogot. Itt ismerkedtek meg a könyvtárakkal és a könyvekkel tüzetesebben, elvarázsolta őket ez a világ. 1806-tól kezdtek meséket gyűjteni, úgy, mint ahogy mások népdalokat. Járták a vidéket, bújták a könyveket. 1815-ben Gyermek- és házimesék címmel már második könyvüket adták ki, amelynek volt egy nagyobb és egy kisebb változata.

Hirdetés 

Hirdetés 

Munkásságukat egyként említik szerte a világon, hiszen majd mindenen együtt dolgoztak. Érdekesség, hogy Grimmék a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon Petőfi Sándort (Homérosz, Dante, Shakespeare, Goethe mellett).

Nagy sikere van az 1959-ben, Kasselban (Bellevue Palota) megnyílt Grimm-múzeum legfelső szintjének, ahol egy nyikorgó lépcső tetején interaktív termeket rendeztek be. Itt a gyermekek (és felnőttek) maguk is át tudják élni a mesék világát. Az első szoba a sötét rengeteget idézi. Az erdő a felnőtté válás folyamatát szimbolizálja, amikor az embernek magának kell döntenie, merre indul és hová tart. Ha rátalálunk a helyes ösvényre, akkor beléphetünk a „rejtélyek szobájába”: itt várnak ránk a kérdések, a problémák, a gondok. A megoldáshoz egy kis asztalon ott hevernek a mesebeli kellékek, de nem árt, ha van ész, fortély és kitartás. Aki meglelte a megoldást, az továbbmehet a „jutalmazás szobájába”, ahol trónszék és korona várja a „jó és okos” hőst. A sarokban háromoldalú tükör: ha belenézünk, mindenhol magunkat látjuk megsokszorozva. Ez az örökkévalóság tükre: a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” passzus kézzelfogható változata.

2005-ben film készült életükről, amely sok fikciót tartalmaz. Wilhelmet Matt Damon, Jacobot Heath Ledger játszotta.

Néhány jelentős mese, ami a nevükhöz fűződik: Az aranylúd, Babszem Jankó, A békakirály, Csipkerózsika, A brémai muzsikusok, Hamupipőke, Piroska és a farkas, Hófehérke, Holle anyó.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó