Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

22 éve ütötték lovaggá Cliff Richardot

Szerző: Lukács Kata, literatura.hu/rd.hu/alwaysthesun.blog.hu – 2017-10-25 10:59:29

1995-ben, Erzsébet királynő lovaggá ütötte Cliff Richard brit zenészt. Háttér együttesével, a The Shadows-zal, Cliff Richard a brit zenei élet meghatározó tagja volt az 1950-es évek végétől a '60-as évek elejéig, amikor is a The Beatles először felkerült a slágerlistákra. Keresztény hite és zenéjének későbbi finomsága miatt több mint egy pop és rock arculatú művész.

Hirdetés

Hirdetés


Csaknem ötven éve aktív, több slágerlistás kislemeze van és tartja a rekordját (Elvis Presley-vel együtt), mint egyetlen angol énekes, aki a kislemezeit az aktív évtizedei alatt készítette (1950-től 2000-ig). Cliff Richard nem került ugyan a rock and roll halhatatlanjai közé, Grammy-díjat sem kapott, viszont 250 millió lemezét adták el. Többször kiérdemelte a Brit Awardst. 1995 óta megilleti a lovagi címmel járó Sir előnév.

1958-ban ismerkedett meg a Drifters néven induló Shadows együttes tagjaival. Cliff Richard és Árnyékai ontották a közös dalokat: Move It, The Young Ones, Summer Hollyday és másokat. Korai albumain a tengeren túli nagy slágerek is hallhatók: a Be Bop a Lula, a That’ll Be Day, Reddy Teddy. Hamar bekerült a film világába, legemlékezetesebb sikere a Summer Holiday volt, amelyet a Csodálatos élettel együtt Magyarországon is bemutattak.  A hatvanas évek közepétől a dallamosabb zene felé fordult: a The Day I Met Marie, a The Minute You're Gone is a listák élvonalába került, a hatvanas években 43 dala szerepelt listákon, nyolc első helyen.



Az 1968-as Congratulations című szintén listavezető eurovíziós dal után lényegében szórakoztató zenész lett belőle. Akkor ért véget szoros együttműködése a Shadowszal is.

Előtérbe kerültek vallásos érzelmei , több gospel-lemeze jelent meg. A hetvenes években a televízió foglalkoztatta, sorozatok házigazdája volt. 1973-ban az Euroviziós dalfesztiválon újabb dalával 3. lett.

Az éhező gyermekek segítésére létrehozott Könnycsepp Alapítványát rokonszenvvel fogadta a világ, II. Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést adományozta neki tevékenységéért.
Fiatalos maradt, az új évezredben is turnézott Angliában és Európa szerte.

Cliff Richard az egyetlen angliai művész, akinek a Hivatalos Brit Kislemez Lista kezdete óta, 1952-től minden évtizedben volt első helyezett kislemeze.

Azt nem állítható, hogy Anglia a finom borok hazája. Meglepő, hogy Algarve-ban egy híres angol bortermelő nyomára bukkantak. Nem is akárkiére. Albufeirában sétálva olvasható az utcatábla rajta a következőkkel: Rua Sir Cliff Richard.

Mint oly sok angol nyugdíjas, ő is inkább a napsütéses Portugáliát választotta a ködös és esős szigetország helyett. 2000-ben alapította meg az Albufeirától néhány km-re található Guia településen az Adega do Cantor (Az énekes borászata) nevű vállalkozását. A Vida Nova és Onda Nova (Új élet, Új hullám) nevű borai pedig meglehetősen sikeresek lettek, köszönhetően az ide látogató rengeteg britnek és Sir Richard hírnevének.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó