Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

219 éve született Mary Shelley Frankenstein megálmodója

Szerző: Lukács Kata, urbanlegends.hu /wikipedia.org – 2016-08-30 15:30:59

1797-ben született Mary Shelley angol írónő, Frankenstein megalkotója. Frankenstein, avagy a modern Prométheusz c. történet sajátos jegyei folytán az irodalmon és a populáris kultúrán keresztül meghatározta a horrortörténetek és -filmek egy teljes műfaját. Mary Shelley 19 évesen írta és először névtelenül publikálta Londonban. Mary Shelleynek ez az első műve (megjelent 1818-ban), amit lefordítottak magyarra. A fordítás Göncz Árpád munkája, 1977-ből.

Hirdetés 

Hirdetés 

A rajongók első kézből ismerhetik a regény keletkezésének hivatalos verzióját, hiszen arról az írónő maga mesélt regénye 1831-es kiadásának előszavában. Innen (is) értesülhetnek az olvasók Shelley-ék svájci nyaralásáról, a szomszéd Lord Byron által javasolt költőversenyről és egy késő esti rémtörténet-mesélésről, Mary ötlete egy lidércnyomás hatására fogant. Az írónő szerint ez a holdfényben született álom – egy teremtménye mellett térdeplő, sápadt diák képe – alapozta meg Frankenstein figuráját.

Mary Shelley szörnye fejlődő teremtmény, tanul mások viselkedéséből – előbb tudományt, majd gonoszságot. Kérdéseket tesz fel a világra és magára vonatkozóan. Kutatja ki ő, honnét ered, és miért más mint a többi ember. A szörny eredendően nem volt rossz.

Mary Shelly mindig is azt állította, hogy a Frankenstein nevet az álma sugallta neki. A német nyelvben a szó jelentése „a frankok köve”, de a „frank” jelentése az is, hogy „szabad”, abban az értelemben, hogy nem birtokolják.

A Frankenstein egy közönséges családnév Németországban. Frankenstein a német neve, egy Sziléziában fekvő városnak. Közel Darmstadthoz létezik egy Frankensteinnek hívott város és egy Burg Frankenstein nevű vár. Radu Florescu, a Frankenstein nyomában könyv szerzője azt állítja, hogy Mary és Percy Shelley meglátogatták ezt a németországi Frankenstein-várat, ahol az alkimista Konrad Dippel kísérletezett emberi testekkel, de Mary nem erősítette meg ezt, hogy fenntartsa a műve eredetiségét.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó