Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

202 éve született Balassa János sebész

Szerző: Lukács Kata, mno.hu – 2016-05-05 10:40:02

1814-ben született Balassa János „az osztrák császárság díszének”, a korszerű magyar sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtője. Orvosi tanulmányait a Pázmány Péter Egyetem orvoskarán kezdte és Bécsben fejezte be, ahol 1838-ban szerzett orvosi, sebésztudori, valamint szülészmesteri diplomát. 1839-től műtőorvos volt, majd az akkor világhírű bécsi sebészeti klinikán másodorvossá, később helyettes főorvossá és tanársegéddé nevezték ki, ekkoriban „az osztrák császárság díszének” nevezték.

Hirdetés

Hirdetés

Amikor Pesten megüresedett a sebészeti tanszék, hazafiúi érzésből benyújtotta pályázatát, és meg is nyerte. Balassa János hajtotta végre Magyarországon az első éteraltatásos műtétet, megelőzve a német és orosz sebészeket.

Balassa szervezte meg a korszerű sebészeti oktatást, amit gyakorlatokkal kapcsolt össze. Sokat tett a magyar nyelvű orvosi szaknyelv megteremtéséért: kezdetben órái felét németül, felét magyarul tartotta, s fokozatosan tért át a teljesen magyar nyelvű előadásokra.

Magyarországon a törött csontok rögzítésére ő vezette be a gipszkötést, bebizonyítva, hogy bizonyos sérüléseknél a végtag folyamatos rögzítése a gyógyítás fontos tényezője. Hazánkban elsőként ő végzett sikeres hasmetszést, urológiai (húgykő) műtéteket. Klinikáján bevezette a vizeletvizsgálatot, a gégetükrözést, nevéhez fűződik a műtéti bemosakodás.

Fő szorgalmazója volt az Országos Közegészségügyi Tanács létrehozásának, amelynek első elnöke is volt. Lakásán vasárnaponként vendégül látta a „Balassa-kört”, amelynek Markusovszky Lajos, Lumniczer Sándor, Hirschler Imre, Korányi Frigyes, majd Semmelweis Ignác voltak tagjai, e találkozókon a magyar orvostudomány jövőjét vitatták még. Megkapta a Lipót-rendet, még nagyobb kitüntetésnek tekintette, hogy Erzsébet királyné őt választotta magyar orvosául, s ő volt a királyné szülészorvosa, amikor a budai várban 1868. április 22-én Valéria főhercegnő megszületett.

Balassa tíz tanársegédet és 27 műtősebészt nevelt az országnak.

Az ezrek életét megmentő orvos Balassa János 1868. december 9-én vakbélgyulladásban halt meg.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó