Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

177 éves az első Hold fotó

Szerző: Lukács Kata, szeretlekmagyarorszag.hu – 2017-03-23 10:47:05

177 évvel ezelőtt a New York-i Egyetem tetőtéri csillagvizsgálójából készült el az első Hold-fotó. Ezt John W. Draper amerikai tudósnak köszönhetően, így az ő nevéhez fűződik az első asztrofotó is. A technika és fényképezés fejlődésével azóta már egyre jobban megismertük a Holdat.

Hirdetés

Hirdetés 

 
Ő azonban egyes források szerint igazából csak a második volt, mert ugyanabban az évben, január 2-án Louis Daguerre már készített egy képet a Holdról. Csakhogy március elején a laborja leégett, és sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt ez a Holdról készült fotó is megsemmisült. Fűrész Gábor, a Meteor Csillagászati Évkönyvben úgy fogalmaz: a John W. Draper által 1840 márciusában elkészített holdfotó minőségi változást hozott. Teljesen kizárta az emberi szem és agy esetleges tévedéseit, a megfigyelők kézügyességének fogyatékosságaiból eredő hibákat.
 
 
A következő nagy mérföldkő egy évszázaddal később, 1959. október 4-én volt, amikor a Luna-3 elkészítette az első fényképeket a Hold túloldaláról. Ez azért volt szenzáció, mert a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk. A forgási ideje ugyanis megegyezik a Föld körüli keringési idejével. A Hold túlsó oldaláról az emberiségnek nem is volt fogalma, amíg az ötvenes évek végén el nem indultak az első Hold-szondák.
 
 
Ugyancsak fotótörténeti jelentősége van a holdra-szálláskor készített képeknek, amelyek immár testközelből mutatták meg égi kísérőnket.
A Hold persze itt a Földön is a mai napig kitűnő téma a fotósok számára. A telihold, a holdfogyatkozás, a halo-jelenség megörökítése mind a mai napig érdekes kihívás.Nem véletlen, hogy ez az egyik leggyakrabban fotózott égitest.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó