Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

165 éve született Asa Griggs Candler, a Coca Cola sikerkovácsa

Szerző: Lukács Kata, mult-kor.hu – 2016-12-30 13:41:30

165 éve született Asa Griggs Candler (egyes helyeken Chandler), a Coca Cola sikerkovácsa, aki a cég üdítőitalainak értékesítéséből tett szert mesés vagyonra.

Hirdetés 

Hirdetés 

17 évesen hagyta el a szülői házat és tanoncként szegődött egy kiskereskedőhöz Cartersville-be. 1873-ban egy vegyesboltban talált állást, emellett a vasárnapi iskolában tanított. Néhány hónap múlva részesedést szerzett a boltból és azt egy-két év alatt a város legnagyobb kereskedésévé tette. Néhány évvel később másodmagával megvette az üzletet és nyolc évvel később már az Asa G. Candler és Tsa cég egyedüli tulajdonosa volt.

Az üzleti életben 1891-től vált neve fogalommá: 1887-ben ugyanis felfigyelt egy szirupszerű, Coca-Cola nevű italra, amelyet egy Doc Pemberton nevű, diplomáját bizonyítani sohasem tudó gyógyszervegyész állított össze jelentős mennyiségű cukor, kokalevél és kóladió felhasználásával. Az élelmes üzletember 1891-re teljes egészében megszerezte magának az italt gyártó céget. A jogokért és a receptért 2300 dollárt fizetett összesen a feltalálónak.

1895-ben megindult a Coca-Cola nagybani terjesztése; először csak Atlantában, de az óriási reklámhadjárat eredményeként rövidesen már egész Amerikában kapható volt. A Coca-Cola társaság `varázsitalát` néhány év múlva már Mexikóban és Kubában is megismerték. 1905 körül a sportot is felhasználták az üzlet fellendítésére: ekkor jelent meg egy baseball sztárral az első italreklám. Majd a politikát is igénybe vették reklámcélokra: egy 1917-es háborús plakáton a magasra tartott colás üveget a Szabadság- szoborral kombinálták. 1917-ben a Cola-király visszavonult az üzleti élettől, mert Atlanta polgármesterévé választották. Többségi részvényeit a családra ruházta át. 1929. március 12-én hunyt el Atlantában. Halála után viszont a család 25 millió dollárért eladta a Coca-Cola Co.-t egy városi bankszövetségnek.

Emlékét a mai napig is őrzi a Candler Field, vagyis a mai Atlantában található Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtér egyik területe, és a Candler Park.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó