Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

163 éve szabadalmaztatta Singer a varrógépet

Szerző: Lukács Kata, romitex.hu / mfor.hu – 2016-05-30 15:40:50

1853-ban, Isaac Merritt Singer szabadalmaztatta az általa kifejlesztett varrógépet.

Hirdetés 

Hirdetés

Előzménytörténet:

A varrógép feltalálásával kísérletezők először a kézivarrást akarták utánozni, és gépüket ezen az elven megszerkeszteni. 1755 táján kezdődtek ezek a kísérletek. Charles Weisenthal elsőnek találta fel a két végén hegyes tűt, középen elhelyezett nyílással. A másik kísérletező az angol Thomas Saint volt 1790-ben. Gépén előlyukasztót és kampós tűt használt. Ez a gép huroköltéssel varrt. 1810-ben Balthasar Krems láncöltéses varrógépet szerkesztett. Először alkalmazta a tű nyílását a hegyénél, és a hurokfogót. Eredményt először Elias Howe ért el. 1843-45-ben hajós varrógépet

Krems tűjét alkalmazta és a szövők által használt vetélő alapján kiképzett ún. hajót. A huroköltés feltalálója. Ezt fejlesztette Isaac Merrit Singer és gyárilag is előállította. Singer volt a korszerű varrógép feltalálója a 19. század közepén. Elődei találmányait saját ötleteivel (például a pedálhajtással) kiegészítve létrehozta az első háztartási varrógépet. A konfekcióipar kialakulása során is főképp az ő gépeit alkalmazták. A villamosított varrógép még mindig ennek a mintájára működik.

A varrógép történetében a legjelentősebb állomás 1852. Wilson az első körforgós hurokfogóval működő gépe jelentette. Amióta sikerült a varrógépkenést kielégítően megoldani, lehetőség nyílt 5000 fordulat/perc teljesítményű gép készítésére. A varrógép hajtása is számos változáson ment keresztül.

1939-ben a második világháború okán, mint megannyi gyár a világban az eredeti tevékenységi köréből átlépett a hadiiparba. Az Egyesült Államok kormány 500 pisztolyt és egyebet rendelt a Singertől. Azonban a cég vezetése úgy látta, hogy a varrógépgyártási szakértelmük sokkal jobban hasznosítható a tüzérség terén és a bombagyártásban. Mindössze 500 darab Singer pisztoly készült, ezért napjainkban a gyűjtők között igazi ritkaság, és hatalmas értékkel bíró fegyver, 25-80 ezer dollár között szinte bármikor eladható antikvitásnak számít.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó