Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

135 éve működik az Magyar Távirati Iroda

Szerző: Lukács Kata, mult-kor.hu – 2015-12-28 15:40:01

A kormány 1880. december 28-án jóváhagyta a Magyar Távirati Iroda működését. 1880-ban Maszák Hugó és Egyesy Géza gyorsíró magánvállalkozásban megalapította a Magyar Távirati Irodát, amely akkor még elsősorban belföldi eseményekről szóló tudósításokat gyűjtött és továbbított a sajtónak.

Hirdetés 

Hirdetés

Közvetlen kapcsolatokat épített ki a legnagyobb hírügynökségekhez: a párizsi Havashoz, a londoni Reuterhez, a berlini Wolff-hoz a római Stefanihoz. Az MTI-t 1918 őszén a Károlyi-kormány államosította, majd 1920-ban részvénytársasággá alakult.

A ’30-as években állami monopóliumot kapott a Magyar Rádió, a Magyar Hirdető és a Magyar Filmiroda működtetésére. A második világháború után, ’47-ben a Magyar Filmiroda, ’48-ban pedig a Magyar Hirdető önálló vállalattá alakult. 1950-ben az irodát végképp államosították, s ekkor vált külön a rádió is.

Az MTI fennállásának 135 esztendejéből több mint száz éven át papíron rögzítette folyamatosan készülő és legépelt napi híreit. Az előfizetők a legváltozatosabb módon kapták meg a számukra fontos MTI-információkat; volt, hogy futár vitte a legutóbbi néhány óra híreit a szerkesztőségekbe, volt, hogy a „központból” telefonon olvasták be a legfrissebbeket. Később jött a szikratávíró, a telexgép, majd a kiépített külön vonali összeköttetés. Ez utóbbit már az üvegszálas kábel, a műholdas kapcsolat és az internet váltotta fel.

Az MTI 1953-ban a Rádióval közös Bródy Sándor utcai épületből a budai Naphegyre költözött. Ott 1990-re elkészült a legkorszerűbb hírközlő berendezésekkel ellátott új székháza. 1997-ben a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi törvény alapján, az Országgyűlés - a magyar állam nevében - az MTI Rt. alapító okiratának megszavazásával, egyszemélyes részvénytársaságként, megalapította a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaságot. Jelenleg a Magyar Köztársaság nemzeti hírügynöksége.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó