Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

130 éve leplezték le a Szabadság szobrot

Szerző: Lukács Kata, erdekesvilag.hu /vitorlazas.hu – 2016-10-28 16:00:44

1886-ban, felavatták a szabadság szobrot New Yorkban. A 45 méter magas szobor, amely eredetileg nem ebben a színben pompázott, csak az óceánon való utazás, és maga a vízzel körülvett sziget párás levegője miatt ilyen színűvé vált 1984 óta a UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

Hirdetés 

Hirdetés 

New Yorkba a Szabadság-szobor – teljes nevén: A Szabadság Megvilágosítja a Világot – melyet Franciaország adományozott az Egyesült Államok számára, a független köztársaság kikiáltásának századik évfordulójára. A Liberty Islanden felállított, 151 láb magas kolosszus 125 év alatt az amerikai állam és a szabadság egyik leghíresebb szimbóluma lett az egész világ számára.

A szobor tervezője egy bizonyos Frédéric Bartholdi volt, aki egy neoklasszicista stílusban ábrázolt szobrot álmodott meg a szabadság római istenéről, A Szabadság vezeti a népet – nőalakjáról mintázták az emlékművet. A teljes magassága 93 méter, ebbe beleszámít a több emeletes talapzat a fáklya tetejével bezárólag

Először a szobor fejét külön, majd az egész szobrot is bemutatták a nagyközönségnek az 1878-as párizsi Világkiállításon. A női alak koronájának 7 ága a 7 tengerre és a hét kontinensre utal.

1885-ben még Franciaországban szétszerelték, majd áthajóztatták az óceánon. Külön figyelemre méltó, hogy a majd’ 300 darab mindegyik külön, sértetlenül vészelte át az utazást. Bartholdi irányításával aztán 16 hónapnyi munkával rakták össze az emlékmű részeit, melyet végül 1886. október 28-án, több százezres tömeg előtt leleplezték, és általa megszületetett a függetlenség jelképe: a Szabadság-szobor.

(Részlet a Szabadság szobor Franciaországban történő megépítéséről)

A Szabadság-szobor mintegy 45 méter magas, rézből készült kolosszusa nem csak egy nemes eszme szimbóluma volt, hanem – Eiffel zsenialitása révén – kilátóként is funkcionált. Az egyik kezében törvénytáblát, másik kezében fáklyát tartó nőalak koronája egyszerre mintegy 30 fő számára biztosított pazar kilátást New York városára és az Atlanti-óceánra.

Az emlékmű a második világháborút követően a nyugati szuperhatalom által megtestesített jóléti demokrácia és „az amerikai álom” legismertebb jelképeként lett népszerű az egész világon. A szabadság szobra magyar vonatkozással is bír: 1956. november 18-án, a magyar forradalom leverését követően emigránsok egy csoportja gigantikus feliratot – „Állítsátok meg a népirtást, mentsétek meg Magyarországot!” – helyezett el a talapzaton, melynek képe később bejárta a világsajtót.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó