Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

13 éve avatták boldoggá Teréz anyát

Szerző: Lukács Kata, femcafe.hu/index.hu – 2016-10-19 15:43:35

2003-ban, II. János Pál pápa boldoggá avatta Teréz anyát. Egy indiai út során jött rá arra, hogy az életcélja, hogy felkarolja a szegényeket és segítsen másokon. Hazánkban Budapesten egy tér is őrzi a nevét a római katolikus apácának.

Hirdetés 

Hirdetés 

18 esztendős volt, amikor eldöntötte, hogy apáca szeretne lenni, ezért elhagyta családját és az írországi Loreto nővérekhez csatlakozott.

1931-ben tette le az esküt apácaként, ekkor vette fel a Teréz nevet Szent Teréz iránti tiszteletből.

1946-ban Indiában egy vonaton utazott, amikor meglátta a nyomorgó szegényeket, ekkor döbbent rá, hogy életének a célja segíteni másokon.

XII. Pius pápától kért engedélyt arra, hogy elhagyja a zárdát és Kalkutta nyomornegyedeiben dolgozhasson.

A nyomornegyedben megnyitotta iskoláját, ahol gyógyíthatta is a betegeket.

Az általa viselt fehér, kék szegélyű szári csupán egy dollárba, azaz körülbelül 300 forintba került.

1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat, de az eseményt követő ünnepi banketten nem volt hajlandó megjelenni, és a díjért járó pénzösszeget is a szegényeknek adta.

1983-ban II. János Pál pápánál tett látogatást, miközben szívrohamot kapott. Ezt követően pacemakerrel élt tovább. Szívproblémái azonban tovább súlyosbodtak, és 1997. szeptember 5-én elhunyt. Indiában 3 napos nemzeti gyászt rendeltek el halálát követően.

Az Apostoli Szentszék Teréz anya halálát követően a szokásos öt év helyett egy évvel elindította a boldoggá avatási eljárást, amely az első lépés a szentté avatás felé. Az avatás feltétele, hogy olyan csodák nyerjenek bizonyítást, melyek Teréz anya közbenjárására történtek. 2002-ben a Vatikán csodának nyilvánította Monica Besra gyógyulását, akinek hasi daganatát elmulasztotta egy medaillon, melyben Teréz anya képe volt. Besra szerint egy fénysugár jött a képből, mely meggyógyította a rákos daganatot.

Teréz anyát II. János Pál pápa a missziós világnapon, 2003. október 19-én Rómában csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta.

Budapest XII. kerületében róla nevezték el 2012 októberében Boldog Teréz anya térnek a Szent Márton-kegykápolna előtt található, korábban névtelen teret. Két évvel később szobrot is emeltek a tiszteletére, amely Mihály Gábor alkotása.

Idén szeptember elején több tízezer hívő előtt I. Ferenc pápa, a katolikus egyház vezetője szentté avatta Teréz anyát a vatikáni Szent Péter téren . A szentmisén a pápa kanonizálta a szentek között. Ferenc pápa ezekkel a szavakkal emelte a szentek sorába:

"Kellő mérlegelés és az isteni közbenjárásért folyamodó imádságok után, kikérve püspök testvéreink tanácsát, kinyilvánítjuk, hogy Boldog Kalkuttai Teréz szent volt, felvezetjük a szentjeink közé, elvárva, hogy őt az egész egyház tisztelje!"

Prédikációjában a megszentelt élet és a nőiesség alakjának nevezte, akinek mindennél szentebb volt az emberi élet. Méltatta nagylelkűségét és önfeláldozását.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó