Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

122 éve avatták fel a Tower hidat Londonban

Szerző: Lukács Kata, londonmindenekfelett.blog.hu – 2016-06-30 15:40:57

1894-ben Londonban felavatták a Tower Hidat. A Tower Bridge az a szimbólum, ami valószínűleg a legtöbb ember előtt megjelenik, ha Londonról beszélünk. A híd megépítése előtt ezen a részen egy alagúton, a Tower Subway alagúton keresztül folyt a forgalom.

Hirdetés

Hirdetés 

1886 és 1894 között épült végül fel a híd Sir Horace Jones tervei alapján. Legfontosabb ismertetőjegyei a két gyönyörű neogótikus torony, valamint felnyitható középső része.

A fenti folyosókat arra tervezték, hogy a híd felnyitása idején is folytatódhasson a gyalogosforgalom. Persze annyira azért nem sokan siettek, hogy a sok lépcsőt megmásszák, ezért már 1910-ben lezárták ezt a részt. 1982-ben újból megnyitották a folyosókat a nagyközönség számára, de ezúttal azzal a szándékkal, hogy egy kis múzeumot rendezzenek be a híd történetével kapcsolatban. Nem csak a Tower Bridge-ről találunk itt kiállítást, hanem a világ legszebb és legkülönlegesebb hídjairól is, így például egy táblát kapott a budapesti Lánchíd is.

A híd felnyitása ma már nagy eseménynek számít. Évente több, mint 1000 alkalommal nyitják fel a hidat, aminek természetesen az a célja, hogy a hajók átférjenek alatta. A hajók elsőbbséget élveznek az autókkal szemben, tehát mindig meg kell állítani a forgalmat, amikor hajó érkezik. Nincs kivétel, így fordulhatott elő 1997-ben, hogy Tony Blair, akkori brit miniszterelnök és Bill Clinton konvoja kettészakadt. Ugyanakkor a hajóknak 24 órával az érkezés előtt be kell jelenteniük átkelési szándékukat.

Ha látjuk a híd felnyitását, az állítólag szerencsét hoz. Hogy ne bízzuk ezt a véletlenre, a híd honlapján előre meg lehet nézni a híd felnyitásának pontos időpontjait.

További érdekességek:

432 munkás építette

Felépítéséhez 70.000 tonna betont, 31 millió téglát, 2 millió szegecset és 22.000 liter festéket használtak fel

244 méter hosszú és 65 méter magas

Naponta 4.000 ember közlekedik rajta

A híd 1977-ig csokoládé színű volt. Ám ebben az évben a királynő tiszteletére festették le a híd fém részeit a brit lobogó mintájára kék, fehér és piros színre

A hídkezelők éves fizetése 40.000 font. Hét napot dolgoznak, utána három vagy négy nap pihenő következik.

 A 2012-es Olimpiai Játékok alkalmával a hidat az olimpiai ötkarikával díszítették

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó