Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

117 éve életünk része az Aspirin

Szerző: Lukács Kata, hazipatika.com – 2016-03-06 07:22:53

1899-ben, Felix Hoffmann szabadalmaztatta az aszpirint.

Az Aspirin története 1897-ben kezdődött, amikor Dr. Felix Hoffmann-nak, a fiatal német kémikusnak és tudományos munkatársainak először sikerült az acetilszalicilsavat, az Aspirin hatóanyagát tolerálhatóbbá és stabilisabbá tenni. Ezzel megszületett a gyógyszer, amely nevét csak két évvel később, 1899-ben kapta meg, amikor felvették Berlinben a Császári Szabadalmi Hivatal védjegy-jegyzékébe. 1909-ben a Bayer teljes forgalmának csaknem egyharmadát az Aspirin tette ki.

Hirdetés 

Hirdetés 

Egyesek szerint a név St. Aspirinusra, a fejfájás ellen védõ szentre emlékeztet, de valószínûbb, hogy az acetil és a spireasav szavakból származik. Először a reumás panaszok elleni szerként alkalmazták. Az Aspirin eleinte csak por alakban létezett, 1900-tól kezdve azonban már tabletta alakjában is kapható volt.

 

1950-ben az Aspirin sikerét a legismertebb grémiumok is rendkívülinek ismerték el. Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a legnagyobb mennyiségben eladott fájdalomcsillapító. Az a tény, hogy közben számos más fájdalomcsillapító került a piacra, sem tudta az Aspirin tartós sikerét megállítani.

Mi kell ahhoz, hogy az ember a Holdra lépjen?

Bátorság, oxigén és Aspirin! Amikor Neil Armstrong 1969. július 21-én első emberként a Holdra lépett, az Aspirin tartozéka volt a 12x12x20 cm nagyságú fedélzeti patikának. A hosszú űrrepüléseknél az asztronautáknál gyakran lép fel fej- és izomfájás. Az Aspirinnak ezt kellett leküzdenie. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg bölcs előrelátással Dr. Charles Berry, a NASA-nak, az amerikai űrrepülési hivatalnak akkori orvosa: "Az Aspirint biztosan az örökkévalóságig fogják használni."

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó