Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

113 éve született Bing Crosby színész,zenész

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org – 2016-05-03 10:30:45

1903-ban született Harry Lillis "Bing" Crosby Oscar-díjas amerikai színész, zenész.

Harry Crosby hatévesen lett végérvényesen átnevezve. Egy helyi vasárnapi újságban megjelent egy cikk a „Bingville-i hírmondó” címen, ami egy vidéki hírlevelet gúnyolt ki. Ez az ifjú Crosby tetszését is elnyerte, innentől kezdték el bingville-i Bingónak hívni, noha a későbbiekben az „o” betű lemaradt a szó végéről, és vált egyszerűen Binggé.

Hirdetés 

Hirdetés 

Crosby védjegye jellegzetes basszusbariton hangja volt, ami a 20. század egyik legkeresettebb előadójává tette. Több mint fél milliárd lemeze került forgalomba. Olyan előadókra volt hatással, mint Frank Sinatra, vagy Dean Martin.

1945-ben Oscar-díjat nyert legjobb férfi főszereplő kategóriában A magam útját járomban alakításának köszönhetően, ahol a fiatal, ambiciózus katolikus papot, Chuck O’Malley atyát formálta meg. Egy évvel később a Szent Mary harangjaiban ugyanazt a karaktert játszotta el, ami Oscar-jelölést ért. Ezzel a teljesítménnyel első lett azon négy színész közül a filmtörténelemben, akit kétszer jelöltek az Akadémia díjára ugyanazon karakter megformálásáért.

Crosby az első 22 hollywoodi sztárok egyike volt, akik csillagot kaptak a Hollywood Walk of Fame-en.

Fontos magyar vonatkozás – és maga a színész-énekes jellemére világít rá –, hogy 1956-ban Bing Crosby pénzt adott Domján Imre magyar származású katolikus papnak, akinek a templomába járt, hogy néhány magyar menekült Amerikába utazásának a költségeit fedezze.

1931-ben szólókarrierbe kezdett, s az évtizedben szép lassan Amerika legnépszerűbb énekesévé vált.

Legnagyobb zenei sikere kétségtelenül Irving Berlin 1942-es Fehér karácsonya, amely a Guinness Rekordok Könyve szerint minden idők legkelendőbb kislemeze volt.

A második világháború alatt többször fellépett amerikai katonák körében. Egy katonák között végzett közvélemény-kutatás során Crosbyt az első helyre sorolták, mint aki legtöbbet tett a katonai morálért. Megelőzte Franklin D. Roosevelt elnököt, Dwight D. Eisenhower tábornokot és Bob Hope rádiósztárt is.

1 077 900 000 eladott mozijeggyel Bing Crosby minden idők harmadik legnépszerűbb filmcsillagjának számít, Clark Gable és John Waynemögött.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó