Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

106 éve dobták piacra az elektromos mosógépet

Szerző: Lukács Kata, legjobbszerviz.com / everydayme.hu – 2016-08-09 11:03:15

1910-ben A. J. Fisher szabadalmaztatta az elektromos mosógépet. A mosás szükségessége valószínűleg akkor merült fel az emberek gondolataiban, amikor a textíliákat ruhák készítésére is kezdték használni. Annak érdekében, hogy nagyobb hatékonyságot érjenek el, a világ bizonyos tájain szappanfüvet kezdtek használni. A rómaiak – a mai, mosógépet használó ember számára elképzelhetetlen módon- a ruhák tisztításához vizeletet használtak. Észrevették ugyanis, hogy az ammóniumhidroxidot tartalmazó vizelet lúgos hatása miatt, tisztábbak lettek a kimosott ruhák.

Hirdetés 

Hirdetés 

Leonardo da Vinci is foglalkozott a mosás gondolatával. Feljegyzéseiben megtalálható egy mosógép rajza is. Az első mosógép kifejlesztésére viszont csak később került sor Angliában, a XVII. században. A berendezés kartonnyomókhoz készült és egy bizonyos Tyzacke nevéhez fűződik. Fontos megemlíteni még a bizonyos york-i mosógépet, ami 1750-ből származik, ugyancsak Angliából. Ez a készülék volt az első, kimondottan háztartási felhasználásra szánt szerkezet. Ezen a téren is csak a XX. században jöttek létre nagy változások. Ennek oka, hogy csak ekkor kezdtek el nagy számban elterjedni a piacon a háztartási mosógépek.

A legtöbb forrás Alva J. Fisher nevéhez köti az első elektromos változatot, ám valószínűleg a Ford Motors munkatársa, Louis Goldenberg volt az első, aki a mai mosógéphez hasonlatos tervet elkészítette, őt pedig Woodtr követte. Csak utánuk alkotta meg 1901-ben Fisher a Thor nevű, horganyzott káddal és elektromos motorral felszerelt masinát, amely leváltotta a rossz hatásfokkal működő, gázzal, illetve gőzzel üzemelő elődöket. Még ugyanebben az évben a német Karl Louis Krauss kifejlesztette azt a különleges mosógépet, amelynek a dobja már lyukacsos volt.

Először 1946-ban, Amerikában került piacra az első teljesen automata mosógép.

Plusz funkció: a centrifugálás

Az első centrifugáló mosógép 1956-ban jelent meg. A centrifugálás azon az elven működött, és működik ma is, hogy amikor a dob fordulatszáma 500 fölé emelkedik, a benne elhelyezett ruhák a centrifugális erő következtében a dob falához tapadnak. A ruhát ugyan megfogja a dob, de a bennük lévő vízrészecskék a tehetetlenségi erő következtében az apró lyukakon keresztül kirepülnek.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Rekordot vár a Sziget


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó