Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

103 éve született Gobbi Hilda színésznő

Szerző: Lukács Kata, mivanma.reblog.hu – 2016-06-06 15:40:42

103 évvel ezelőtt született Gobbi Hilda színésznő Luigi a népszerű mantovai muzsikus dédunokájaként évekig kínozták a kis Hildát zeneórákkal. Sikertelenül. Antimuzikális volt.

Hirdetés

Hirdetés 

1932-ben jelentkezett a színiakadémiára, ahová elsőre felvették. Együtt járt Major Tamással. A Horthy rendszer alatti szegénység, és a baloldali barátok hamar egyértelművé tették a fiatal lány számára, hogy neki is helye van a mozgalomban. A Nemzeti Színház szerződtette, s a társulat tagja volt 25 éven át. 1960 és 1970 között a József Attila Színház, 1971-től 82-ig újra újra a Nemzeti, majd 1982-től haláláig a Katona József Színház tagja. Első filmszerepe A kölcsönkért kastélyban volt 1937-ben.

A német megszállás, 1944. március 19. után illegalitásba vonult. A háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében.

1949-ben Kossuth-díjat kapott. 1950-ben Érdemes Művész 1955-ben pedig  Kiváló Művész lett.

Felejthetetlen alakításokkal írta be nevét a magyar színháztörténetbe, országos ismertségét mégis filmes, televíziós és rádiós szerepeinek köszönhette. 1949-ben forgatták a Mágnás Miska c. filmet, melyben a kleptomániás nagymamát alakította.

Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi emlékmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon.

Állandó szereplője volt a Magyar Rádiónak, ahol a Szabó család cí­mű sorozatnak több mint ezer előadásában vett részt, Szabó néni szerepét még betegágyán is folytatva, egészen haláláig.

Gobbi Hilda 1988. július 13-án  halt meg. Végakaratának megfelelően vasládába helyezett hamvai mellé színésztársai egy csomag fűmagot, az Imperial versenyló patkóját és visegrádi villájának egy tégladarabját tették, mert egyik utolsó interjújában ezeket említette arra a kérdésre, mit vinne magával a földi létből a Styx túlpartjára.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó