Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

101 éve született Billie Holiday első híres jazz énekesnő

Szerző: Kovács Miklós, literatura.hu – 2016-04-07 15:40:52

1915-ben született Billie Holiday az első híres jazz énekesnő, aki hangjával visszaadta a klasszikus blues erejét, az erőt, amivel mindenkihez szólt. Rövid, de igen tragikus életet élt Billie Holiday, vagy Lady Day, a huszadik század egyik legnagyobb bluesénekesnője. Az énekesnő örökre és gyökeresen megváltoztatta az éneklést nemcsak fő műfajában, a bluesban, hanem a popban is.

Hirdetés

Hirdetés

Billie Holidaynek még a színes bőrűek megszokott nehéz életéhez képest is sanyarúbb sors jutott. Nagy nyomorban élt a családja, így, bár tehetsége hamar kiderült, szó sem lehetett taníttatásáról. Állítólag nagyon fiatalon megerőszakolták, prostituált lett, később is ez volt jövedelem-kiegészítése.

Idősebb John Hammond, a Columbia kiadó producere és Benny Goodman fedezte fel 1933-ban. Your Mother’s Son-in-Law és Riffin The Scotch című első felvételeit tizennyolc éves korában készítette. Hammond nevezte el Lady Daynek, s ezt rajongói is átvették, terjesztették. Művésznevét Billie Dove némafilm-sztártól vette a harmincas években.

A jazz legismertebb darabjait saját hangjára formálta, fantasztikus volt improvizációs képessége. A harmincas években a legszebb dalait, az Any Old Time-ot és a Strange Fruitot Artie Shaw együttesével vette fel.

A kábítószernek és az italnak már a harmincas évek végétől rabja lett, a drog miatt börtönben ült. A negyvenes évek végétől egyre gyakrabban került összeütközésbe a törvénnyel.

Klasszikussá vált dalai a Lover Man, a Porgy vagy a’Tain’t Nobody’s Business If I Do,"

Billie Holiday 1959. július 17-én mindössze 44 éves korában teljesen kiégve halt meg. Emlékét a megszámlálhatatlan lemeze mellett őrzi 1956-ban kiadott élettörténete, a Lady Sings The Blues, amely sok mindent homályban hagyott életéről. Önéletrajzát megfilmesítették, az 1972-ben bemutatott alkotásban Diana Ross kitűnően alakította a tragikus sorsú énekesnőt.

Már halála után került több dala – köztük a God Bless the child – a Grammy halhatatlan lemezei közé. Beválasztották a Jazz Hall of Fame-be, a rock and roll halhatatlanjai közé is.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó