Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

100 éve született Barbie mama: Ruth Handler

Szerző: Lukács Kata, nokaszeren.cafeblog.hu – 2016-11-04 10:51:32

1916-ban született Ruth Handler, a Mattel játékgyártó cég társalapítója, Barbie baba megalkotója. A céget 1942-ben alapította akkori férje, Harold "Matt" Matson és üzleti partnere, Elliot Handler, Ruth későbbi férje, a két férfi nevét összevonva.

Hirdetés 

Hirdetés

Amikor egyszer Ruth a kislányát figyelte, ahogy az a barátnőivel papír babákkal játszott, azt látta, hogy a gyerekek a szerepjátékaikban sokkal inkább a jövőt játszották el, hogy milyenek lesznek felnőttként. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy kellene egy 3D-s felnőtt baba is, amivel a kislányok eljátszhatják álmaikat. De egy felnőtt babának nem lehet lapos mellkasa, mellek is kellenek – és ez volt az, amin a Mattel marketingesei kiakadtak, mert kételkedtek abban, hogy bármely épeszű felnőtt nő is akarná, hogy a gyereke cicikkel rendelkező babával játsszon. A saját kislánya után elnevezett babát 1959-ben mutatták be az Amerikai Játékvásáron, ahol óriási sikere volt. A Barbie-baba hivatalos születésnapjának 1959. március 9-ét, a bemutató napját tekintik. Az első Barbie fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt és lófarokba kötött frizurát viselt. Két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A baba, mint a "teenager divat modell" került forgalomba, ruháit a Mattel cég divattervezője: Charlotte Johnson kreálta. Az első babákat Japánban gyártották, ruháikat is ott varrták.

Hogy mit szóltak az anyukák Handler babáihoz? Utálták. A feministák felhördültek. A kereskedők pedig szintén vonakodtak a baba forgalmazásától. Barbie-mama végül egy bravúrosnak bizonyuló tévés reklámkampánnyal rukkolt elő amelyben a Barbie-t élő személyként jelenítették meg. Szinte mindenki azonnal akarta és a Mattel hosszú évekig alig tudott lépést tartani a kereslettel.

Az első évben 351 ezer babát adtak el, darabja 3 dollárba került. Több mint négy évtized alatt 150 országban egymilliárdot meghaladó darabszámban talált vevőre. A Barbie babák Amerika jelképévé váltak, a baba egy vagyont hozott a Mattel cégnek,  a babák mind az alkotó családtagjai után kapták nevüket, két gyermeke volt, Kenneth és Barbara.  Az eladás azóta is töretlenül magas, Barbie-nak a világ szinte minden fejlettebb országában kiemelt helye van a kiscsajok kívánságlistáján. 

3 érdekesség Ruth Handler-ről

1.Lengyel-zsidó bevándorló szülők gyereke, 10 testvére volt.

2. A Mattel-t a férjével együtt indította el egy los angeles-i garázsban. Rendszerint ő volt a játékok ötletgazdája. Először babaházakat terveztek, de az első igazi sikere egy játék ukulele volt.

3. 1970-ben mellrákot diagnosztizáltak nála és masztektómián esett át, viszont sehogy sem talált magának kényelmes mellprotézist. Úgyhogy kifejlesztett egyet. A “Nearly Me” mellprotézis-sel, amellyel nők ezrein segített és noha már egyáltalán nem a pénz és a siker volt fontos a számára, egy második nagyívű karriert futott be.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Steven Seagal orosz lett


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó