Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Szerző: Korsós Éva, forrás:index.hu – 2017-10-27 15:00:25

Mivel áprilisban kiderült, hogy a kiterjedt társadalmi diskurzus és a lakosság négyötödének támogatása ellenére sem törli el a parlament az óraátállítást (azaz a Fidesz kihátrálta jobbikos javaslat mögül), nem marad más hátra, mint belenyugodni az elkerülhetetlenbe: nyakunkon a téli időszámítás, itt az újabb óraátállítás.

Az Európában 1980-ban egységesen elfogadott óraátállítási rendszerben a helyi idő március végétől október végéig egy órával előbbre áll az időzóna idejéhez képest, október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig pedig a normál, vagyis a téli időszámítás érvényes.

A téli időszámítás kezdete tehát mindig október utolsó vasárnapjára esik, ezért  2017-ben október 29-én, vasárnap hajnal 3 órakor kell egy órával visszább, 2 órára állítani az órákat.

Ezzel szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órát nyerünk, azaz egy órával hosszabb az éjszaka. Ezt a plusz órát a tavaszi, március utolsó hétvégéjén esedékes újabb óraátállítással adjuk vissza.

Hogy miért kell ragaszkodni a téli és nyári időszámítások váltogatásához? Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára korábban azt fejtegette, hogy alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt, az átállítással ugyanis „mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani”, és az átállítás megszüntetése „jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében”.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szerint a tavaszi óraátállításkor jelentős villamosenergia-megtakarítás mutatható ki, amely ezt követően mérséklődik, de szeptember végéig is eltarthat. A megtakarítás főképp az esti órák kevesebb fogyasztásából adódik. A téli időszámításra való visszaállással reggel lesz világosabb, cserébe hamarabb sötétedik, a reggel 7 és este 10 óra közötti ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, ezért kevesebbet kell világítani abban az öt hónapban, amikor rövidebbek a nappalok.

A Mavir becslése szerint évente országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg az óraátállítással, az 1980-as bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó