Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Törések, rándulások, zúzódások a síkos utakon

Szerző: Zs.F., forrás: Zs.F. – 2017-01-24 18:32:46

Amint arra számítana lehetett, a bő két hete tartó rendkívüli hideg, a síkos járdák és utak a Szent Kereszt Kórház betegforgalmán is megmutatkozik.  Az elmúlt két hétben a decemberi adatokhoz képest több mint felével nőtt a sürgősségi osztály traumás eseteinek a száma. Dr. Sipkai Ibolya, az osztály  vezető főorvosa arról tájékoztatott, a két héttel ezelőtti  ónos szitálás, ónos eső, havazás első napja hagyta a legemlékezetesebb nyomot a betegnaplóban. Ekkor a reggeli órákban fél órán belül két végtagtöréses, majd egy  koponyaboltozati törést szenvedett beteget szállított a mentő a sürgősségi osztályra. 

hirdetés

hirdetés

A főorvos asszony  szerint   az  idei tél jelentősen túl tesz a tavalyin, amit a számok is igazolnak. Míg 2016 hasonló időszakában, tehát január 10-24-ig  102 beteget vettek fel az sürgősségi osztályra, és ebből 50 volt a traumás , zömmel kéz, láb, boka, koponya töréssel, gerinc és medence sérüléssel, rándulásokkal járó esetek száma, addig 2017. január 10-24-ig 148 beteg érkezett az osztályra. Ebből 100 volt a traumás esetek száma.  

A betegek  közül sokan nem a  saját lábukon érkeztek, hozzátartozóik vagy a mentőszolgálat munkatársai  segítettek a törött végtagjuk és fájdalmaik  miatt járni sem tudó emberek  kórházba szállításában. Életkoruk vegyes. Köztük éppúgy van tizenéves,  jégen csúszkáló gyerek, mint a tükörfényes járdán munkába induló, 30-as, 40-es éveiben  járó munkás vagy hivatalnok. Ilyenkor a nehezen járó időskorúakra nagyobb veszély leselkedik, de ők éppen azért, mert ismerik a saját korlátaikat, jóval óvatosabbak.

Annyi bizonyos, hogy a téli szünet  utáni  iskolakezdéssel tovább  nőtt az ellátott gyerekek száma. Dr. Sipkai Ibolya szerint a csúszós utakon,  járdákon  elsősorban  a gyalogos balesetek a jellemzőek,  szerencsére  közlekedési baleset  sérültjeit, legalábbis eddig, nem  kellett ellátniuk.

A főorvosnő   fontosnak tartotta hangsúlyozni: a sürgősségi  és a többi osztály megnövekedett betegforgalma nem okoz  ellátási nehézséget a kórházban.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

80+2 éves a sörösdoboz


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó