Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Szigorodik a véradásról szóló rendelet

Szerző: Korsós Éva, – 2011-06-28 13:28:20

Az új miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségtérítésének szabályozása túl általános, április végéig az erre a célra rendelkezésre álló pénz időarányos részének többszörösét fizették már ki.

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket. A kormány honlapjára kedden felkerült miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy "az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát" vizsgálják.

Emiatt ez év április végéig az erre a célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. "Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában" - olvasható a rendelet indoklásában.

A rendelet szerint a szabályozásnak meg kell felelnie az Európa Tanács állásfoglalásának is, miszerint a véradás önkéntes és térítésmentes, és a donornak legfeljebb az indokolt költségeit lehet megtéríteni. Így a szabályozás új elve szerint a donort kizárólag "az egységes országos donor regiszter alapján véradásra történő behívás esetén" illeti meg költségtérítés.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó