Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Oscar-gyanús lehetne: Freud-dráma, nagy sztárokkal!

Szerző: Gábor János, – 2011-06-28 11:32:21

Elsősorban európai (tehát filmművészetre érzékenyebb) piacokra szánhatják az "A Dangerous Method" c. mozit, már abból kiindulva, hogy Németországban tartják a világpremiert, de csak ősszel. Az angol-francia-német-kanadai-svájci koprodukcióban készült film Sigmund Freud és híres tanítványa, Carl Jung szakmai és baráti, végül a pszichoanalízis megalkotását eredményező kapcsolatát boncolgatja, olyan nagy nevekkel, mint Viggo Mortensen (Freud), Michael Fassbender (Jung), akik az előzetes alapján jó eséllyel pályázhatnának a színészi Oscarra, ha amerikai moziról lenne szó. Így is jó esélyeket látnak lelki szemeim a legjobb külföldi film kategóriában...



A történet az előzetes alapján eljut a két géniusz barátságának szakadásáig is, ami a nem hivatalos krónikák szerint a tudósok szexualitás kapcsán kialakult véleménykülönbségéből fakadt. Ehhez sok köze lehetett a Keira Knightley által megformált, szemrevaló Sabina Spielrein-nek, aki Jung tanítványaként vonult be a történelembe, mint az első női pszichoanalitikusok egyike. Érdekes ötlet a filmben, hogy az osztrák származású Otto Gross-t a francia Vincent Cassel formálja meg. Gross egy szakmai konferencián összekülönbözött Freud-dal, amikor kifejtette, hogy a pszichoanalízisnek a kultúra összproblémájára kellene koncentrálnia. A nézeteltérés oka az volt, hogy Freud nem kívánt filozofálgatni, csak a betegre akart koncentrálni. Gross-t ezután beutalta Carl Jung-hoz egy kezelésre, amelyből izgalmas, végül kölcsönös analízis következett. Jung feltehetőleg bosszúból nyilvánította skizofrénnek Gross-t, miután az megszökött az intézetéből.



Ha érdekel a pszichológia két legjelentősebb alakjának barátsága, ellenségeskedése, a történelemkönyvekből diszkréten oly\' sokszor kihagyott sötét kis titkaik, illetve tudományos nagyságuk mellett kicsinyes papucsosságuk, illetve az, hogy tekintélyük megőrzése és szakmai kutatásaik érdekében hogyan voltak képesek "megbocsáthatatlan" dolgokat tenni, a társadalomból szánt szándékkal teljesen kiszorítani az olyan vetélytársakat, mint Gross, akkor ez a Te filmed! Bemutató: november 10.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó